Simptomul sexual pe care sa nu il ignorati niciodata

Actualizat: 27 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Un simptom sexual pe care nu trebuie sa il ignorati niciodata sunt disfunctiile erectile, echivalate de multi cu impotenta, care pot avea numeroase cauze si nu anunta in mod necesar un viitor lipsit de sex, daca sunt luate masurile necesare in timp util.

Atunci cand un barbat nu mai poate obtine o erectie prin stimulare sexuala sau isi pierde virilitatea organului reproducator in timpul contactului intim, cea mai mare greseala este ignorarea fenomenului.

Episoadele dificultatilor erectile periodice nu sunt in mod necesar o cauza majora de ingrijorare, insa cand se instaleaza disfunctiile de aceasta natura costant, poate fi vorba de o problema medicala ce trebuie sa fie investigata.

Cat de frecvente sunt disfunctiile erectile

Disfunctiile erectile nu sunt nicidecum ocurente izolate. Institutul National de Sanatate din SUA estimeaza ca aproximativ 5% din barbatii de peste 40% au dificultati in a obtine o erectie si a o mentine, pe cand 25% dintre barbatii de peste 65 de ani se confrunta cu aceeasi problema.

Statisticile medicale mai spun ca toti barbatii vor experimenta erectii nesatisfacatoare intr-un anumit punct al vietii lor. Expertii spun ca aparitia disfunctiilor erectile in peste 25% din incercarile de a intretine raporturi intime anunta o problema medicala, ce necesita tratament de specialitate.

Cauze

Procesul de excitatie masculina este foarte complex, implicand creierul, hormonii, emotiile, sistemul nervos, muschii si vasele de sange. Asadar, cauzele disfunctiilor erectile rezida in unul dintre acesti factori. Pe de alta parte, stresul si tulburarile de sanatate mentala pot acutiza disfunctiile erectile, aceasta problema avand deseori la baza un cumul de cauze fizice si psihologice.

De pilda, o indispozitie fiziologica minora ce se interpune intre intentia de a avea un contact sexual si obtinerea erectiei poate sa declanseze stari de anxietate, care face si mai imposibil actul intim. De altfel, anxietatea conduce intotdeauna la agravarea problemelor de erectie. Cauzele fizice ale disfunctiilor erectile sunt

- afectiunile cardiace;
- ateroscleroza;
- nivelul ridicat de colesterol;
- diabetul;
- obezitatea
- sindromul metabolic;
- sindromul Parkinson;
- scleroza multipla;
- nivelul scazut de testosteron;
- boala Peyronie;
- fumatul;
- consumul de alcool/substante stupefiante;
- medicamentele pentru tratarea cancerului de prostata/prostatita;
- operatiile chirurgicale sau leziunile care afecteaza zona pelvina/coloana vertebrala;

In randul cauzelor psihologice ale disfunctiilor erectile se numara

- depresia, anxietatea sau bolile mintale;
- stresul cronic;
- problemele personale cauzate de comunicarea deficitara;

Simptome

In general, simptomele disfunctiilor erectile pot sa includa

- dificultatea de a obtine o erectie;
- dificultatea de a mentine o erectie;
- dorinta sexuala diminuata;

Consultul medical devine necesar atunci cand disfunctiile erectile cauzeaza disensiuni in cuplu sau complexe de inferioritate, daca suferiti de diabet, boli de inima sau alta afectiune care ar putea avea legatura cu problemele de natura sexuala.

Diagnostic

Pentru stabilirea unui diagnostic, medicul va initia o discutie despre istoricul medical personal, pentru a exclude cauzele fiziologice ale acestei probleme. Intrebarile pot fi legate de

- consumul de alcool sau droguri;
- medicamentele administrate recent;
- operatiile chirurgicale suferite recent;
- episoadele trecute care implica dificultati erectile si impotenta;
- tulburarile urinare;

Discutia va continua in directia sanatatii emotionale, cea care joaca un rol crucial pentru functionalitatea sexuala a unui barbat. Astfel, se evalueaza masura in care problemele psihologice sau emotionale interfereaza cu capacitatea de a obtine si mentine o erectie.

Sinceritatea privind problemele intampinate in relatia intima, temerile, anxietatea si factorii stresanti personali este esentiala pentru identificarea cauzelor care produc disfunctiile erectile si eliminarea lor cat mai curand posibil.

Examenul fizic implica evaluarea organului sexual masculin si un control rectal, precum si a fluxului sanguin si a sanatatii neurologice. Poti fi efectuate analize de sange, urocultura, ecografie cu ultrasunete a regiunii genitale si o ecografie abdominala, pentru observarea starii de sanatate a prostatei.

Un alt test medical utilizat in tratarea disfunctiilor erectile este testul nocturn al erectiei, ce implica montarea unui material special in jurul organului genital inainte de somn. In cazul in care acest material se desface pana dimineata, inseamna ca pe parcursul noptii a aparut o erectie neconstientizata de pacient. In aceasta situatie, cauza tulburarilor erectile este cu siguranta de natura psihologica.

Tratament

Exista numeroase optiuni de tratament pentru disfunctiile erectile, adaptate factorilor specifici care le produc. Pilulele orale cresc in general efectul oxidului de azot, o substanta naturala produsa de organism care relaxeaza musculatura penisului, pentru o mai buna circulatie a fluxului sanguin si un raspuns mai prompt in fata stimularii sexuale.

Substantele injectabile, supozitoarele, substiuentii testosteronului, pompele pentru penis si operatiile chirurgicale sunt alte cai posibile de tratament, pe care medicul le poate recomanda in functie de fiecare caz in parte.

Prevenire

Cea mai buna cale de a preveni disfunctiile erectile este adoptarea unui stil de viata sanatos, precum si tratarea si monitorizarea afectiunilor fizice deja existente. Printre masurile de prevenire se numara

- urmarea tratamentului corespunzator pentru diabet, boli cardiace si alte probleme cronice de sanatate;

- efectuarea de controale medicale regulate si de analize de rutina, care ar putea anunta complicatii privind disfunctiile erectile;

- renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool si a substantelor stupefiante;

- miscarea regulata;

- regimul alimentar sanatos;

- menajarea relatiei intime printr-o mai buna comunicare si o rezolvare constructiva a conflictelor;


Citeste si despre:

Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Obiceiuri care va afecteaza creierul Tulburarea Tourette 7 intrebari stanjenitoare despre sex si raspunsurile lor Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Remedii naturiste pentru tratarea disfunctiei erectile 10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile Disfunctiile erectile - mit sau adevar?