Diabetul si impotenta

Actualizat: 21 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Diabetul zaharat dubleaza sau chiar tripleaza probabilitatea unui barbat de a dezvolta disfunctii erectile, in special mult mai devreme decat alti barbati.

De fapt cele doua conditii sunt atat de strans legate, incat unii experti considera ca impotenta sau ejacularea precoce intalnite la barbatii mai tineri de 45 de ani, ar putea fi semne de avertizare timpurie a diabetului zaharat.

Vestea buna este ca daca diabetul zaharat, in special cel de tip 2 este depistat si tratat din timp, poate facilita tratarea disfunctiilor sexuale.

Anatomia unei erectii


De-a lungul penisului exista doua camere de tesut spongios, aflate de-o parte si de alta a acestuia, numite corpi cavernosi. Acestia sunt responsabili, in principal de declansarea si sustinerea erectiei. Mai jos este localizata o alta camera numita corpul spongios. Uretra care transporta urina si sperma traverseaza centrul acesteia.

Corpii cavernosi sunt compusi din artere si vene mici, fibre musculare netede si spatii goale. Camerele sunt acoperite de un invelis de tesut subtire. Cand un barbat are o erectie, semnalele nervoase de la creier sau terminatiile nervoase din penis ajuta la relaxarea si dilatarea musculaturii netede a camerelor. Acest lucru permite umplerea cu sange a spatiilor goale. Sangele va ramane blocat in penis, in timpul erectiei. Cu cat fluxul de sange creste, cu atat penisul se va extinde, va deveni mai rigid si va avea loc erectia.


Cand excitatia se incheie, muschii netezi se contracta din nou pentru a inlatura presiunea de pe vene si a permite sangelui sa curga inapoi din penis. Apoi penisul revine in stare flasca.

Cauzele disfunctiei erectile


Disfunctia erectila poate fi cauzata de factori fizici si psihici, inclusiv:

Disfunctia erectila fizica se va manifesta mai multe luni sau ani si implica deseori pierderea progresiva a functiei.

Diabetul: conjunctura perfecta pentru disfunctiile erectile


Multe dintre problemele des intalnite asociate cu diabetul zaharat cauzeaza disfunctiile erectile. Acesta este motivul pentru care studiile prognozeaza ca intre 35-75% dintre barbatii cu diabet zaharat vor dezvolta la un moment dat un anumit grad de disfunctie erectila. Daca aveti dificultati cu obtinerea erectiei, pot exista o serie de motive care ar putea sta la baza acesteia.

Oxidul nitric este o substanta chimica eliberata in fluxul sanguin prin mucoasa vaselor de sange. Acesta actioneaza ca un fel de mesager chimic care transmite musculaturii netede si arterelor din penis, sa se relaxeze si se umple cu sange.


Daca aveti diabet zaharat trebuie sa gestionati cu atentie nivelul zaharului din sange. In caz contrar, pot avea loc leziuni ale vaselor de sange si nervilor, fiind afectate multe procese din organism. Raspunsul sexual va fi unul dintre ele. Lezarea vaselor de sange conduce la eliberarea de oxid nitric. Lipsa oxidului nitric din vasele de sange va duce la contractarea acestora si la reducerea fluxului sanguin de la nivelul penisului.

In plus, 73% dintre adultii care sufera de diabet au si hipertensiune arteriala sau iau medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale. Combinatia dintre hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat creste riscul deteriorarii vaselor de sange si reduce si mai mult fluxul de sange.

Nivelul ridicat de colesterol este frecvent intalnit la persoanele cu diabet zaharat. Colesterolul LDL sau colesterolul rau poate interfera cu capacitatea de dilatare a vaselor de sange. Nivelul ridicat de colesterol duce la depunerea de aterom pe peretii arterelor. Acumularea de depozite de grasime va reduce fluxul sanguin. La toate acestea se pot adauga obiceiurile nocive, cum ar fi fumatul. Fumatul reduce fluxul de sange la nivelul intregului corp.

Nu in ultimul rand, starea generala de rau poate duce la disfunctii erectile. Pentru majoritatea barbatilor, disfunctia erectila este mai ales o problema fizica, dar mintea joaca un rol important in excitatia sexuala. Desi barbatii care sufera de diabet ar putea avea in principal tulburari sexuale fiziologice, trebuie luat in considerare faptul ca inclusiv mintea acestora ar putea declansa unele dintre disfunctiile sexuale.

Este indicat sa aveti un stil de viata sanatos, sa colaborati cu medicul, sa va mentineti diabetul sub control si sa va tratati disfunctiile erectile daca acestea devin problematice.

Factori de risc


Cunoasterea factorilor de risc va ajuta sa luati cele mai bune decizii pentru sanatatea dumneavoastra. Barbatii care au cel mai mare risc de a suferi de disfunctie erectila, legata de diabetul de tip doi, sunt cei care:

Cei care au diabet nu inseamna ca trebuie sa traiasca cu disfunctii erectile. Tratamentul corect pentru diabet poate fi de folos. In acest scop ar trebui sa:

- va mentineti diabetul sub control - Modificarea stilului de viata poate sustine actiunea medicamentelor. Medicamentele pentru tratarea diabetului zaharat nu amplifica riscul aparitiei disfunctiilor erectile.

- renuntati la fumat

- va mentineti o greutate sanatoasa - Daca sunteti supraponderali sau obezi, in cazul in care pierdeti chiar si un mic procent in greutate, veti ajuta corpul sa tina sub control diabetul zaharat. Barbatii obezi ar putea beneficia de intervetii chirurigcale de bypass gastric care s-au demonstrat a ameliora, atat disfunctiile erectile, cat si diabetul zaharat la unii pacienti.

- solicitati tratament pentru disfunctia erectila - Exista mai multe modalitati de a trata disfunctia erectila, inclusiv pastile, injectii, pompe cu vid si interventii chirurgicale. Discutati cu urologul legat de ce ati putea face pentru disfunctia erectila.

- va mentineti sub control factorii de risc care ar putea declansa boli cardiovasculare - Colaborati cu medicul daca aveti hipertensiune arteriala si colesterolul ridicat, intrucat ambele pot duce la disfunctii erectile.

Adoptarea de masuri pentru controlul diabetului zaharat si ameliorarea tulburarilor erectile pot imbunatati calitatea vietii oricarei persoane.

Tratament


Exista mai multe alternative de tratament pentru disfunctia erectila. Discutati optiunile de tratament cu medicul dumneavoastra. Tratamentele depind de cauza disfunctiei erectile.

- Cauze psihologice - pot fi utile, in acest sens, terapia comportamentala si consilierea, in special in cazul in care sunt implicati amandoi partenerii;

- Cauze fizice - exista mai multe tratamente posibile in functie de tipul cauzei fizice. Daca problema este legata de lezarea nervilor sau de furnizarea improprie de sange, optiunile includ medicamente, dispozitive cu vid sau interventii chirurgicale.


Citeste si despre:

Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Impotenta Impotenta - cauze, simptome, optiuni terapeutice Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Remedii naturale pentru impotenta Legatura dintre impotenta si consumul de cofeina Exercitii pentru impotenta Impotenta - cauze principale Viata persoanelor cu diabet zaharat de tip I Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
Cere sfatul medicului ×