Platfusul la copii

Actualizat: 08 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Platfusul (piciorul plat) este cea mai frecventa forma a tulburarilor de statica ale piciorului. Ea se manifesta ca o lipsa a scobiturii labei piciorului, adica bolta plantara este prabusita.

Daca parintii nu acorda atentie acestei afectiuni banale, mersul si aspectul fizic ale copilului vor avea de suferit.

Piciorul plat poate aparea datorita unei insuficiente musculoligamentare (laxitate ligamentara) dar si in cadrul rahitismului, tulburarilor de crestere, pubertatii, obezitatii, sedentarismului, piciorului controlateral amputat.

De asemenea, mai apare si ca o complicatie in cazul afectarii soldului sau genunchiului din diferite cauze, a diabetului sau a poliartritei reumatoide.
Platfusul este o afeciune frecventa in randul copiilor si nu numai. Pana la varsta de 2 ani, piciorul plat este considerat fiziologic (normal), nu se discuta despre platfus.

Stadii ale piciorului plat

Se vorbeste in literatura de specialitate de 3 stadii ale piciorului plat:

1. Picior plat flasc - bolta este prabusita doar cand piciorul se sprijina pe sol, fara incarcare, arcul longitudinal este normal sau chiar poate fi marit. In ortostatism, calcaneul este deviat in valg, antepiciorul este abdus. Piciorul este dureros (sau nu). Este forma cea mai usoara.

2. Piciorul plat contractat - piciorul plat flasc netratat determina treptat o contractura persistenta dureroasa a peronierilor, ea ducand la prabusirea boltii plantare.

Piciorul este foarte dureros, mai ales la incercarea de inversie, gamba este dureroasa prin crampa muschilor care incerca sa refaca bolta. Piciorul contractat ramane rigid, ca si cum ar fi sudat de gamba.

3. Piciorul plat fixat - deformatia s-a accentuat mai mult, amprenta plantara arata o margine interna convexa si nu concava. Prabusirea boltii anterioare este regula. Durerea este permanenta iar mersul dificil.

Ca aspect, piciorul plat se prezinta intr-o usoara flexie si pronatie pe gamba, adica laba piciorului se deplaseaza lateral, pacientul calca pe partea interna a piciorului.

Pacientii cu platfus pot avea simptome in anumite perioade ale zilei, datorate unor cauze ca: lucrul in pozitie ortostatica in timp indelungat (in picioare), cresterea in greutate intr-o perioada scurta de timp, traumatisme articulare, incaltaminte nepotrivita, mersul sau saritul, alergatul.

Piciorul plat mai poate prezenta semne ca: glezne umflate, monturi, culoare violacee a piciorului. Acestea se intalnesc mai ales la adulti.

Tratament

Tratamentul chirurgical se instituie numai dupa varsta de zece ani si doar daca patologia nu este rezolvabila prin mijloace specifice balneofizioterapice.

Iata de ce este atat de important sa depistam aceasta patologie din timp, pentru ca prin mijloace de preventie si reeducare sa putem evita toate complicatiile pe care le-am enumerat mai sus.

Tratamentul fizical- kinetic se recomanda imediat ce s-a pus diagnosticul. Kinetoterapia va fi completata de masaj. Ea urmareste tonifierea musculaturii piciorului, remobilizeaza articulatiile, incercand sa redea supletea acestui segment. Mersul descult pe denivelari sau pe nisip sunt foarte utile.

Daca platfusul este parte a altei afectiuni, atunci trebuie tratata si boala de baza pentru a avea rezultatele scontate.

Recuperarea cu un kinetoterapeut, poate dura cateva luni, cu conditia ca acasa, apartinatorii sa efectueze cel putin 10 minute de exercitiile invatate, zilnic.

Deci platfusul, este o afectiune care se recupereaza in sala de kinetoterapie, necesita timp si rabdare dar rezultatele sunt pe masura muncii.

Parintii trebuie sa cunoasca aceste aspecte, depistarea sa se faca cat mai precoce posibil (sigur, dupa varsta de 2 ani).

Ionut Leontescu, Kinetoterapeut
Clinica medicala Sport Med Center


Citeste si despre:

15 aspecte pe care mersul le dezvaluie despre sanatatea unei persoane Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Afectiuni comune ale picioarelor Sindromul X fragil De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Sindromul Loeys-Dietz, o tulburare a tesutului conjunctiv Ce este si cum se manifesta sindromul Aarskog Ce afectiuni medicale pot beneficia de kinetoterapie? Deformarile piciorului in populatia pediatrica Piciorul Charcot in contextul diabetului - riscuri, preventie, tratament