Ca urmare a ingrijorarii tot mai accentuate din cauza utilizarii antibioticelor, care pot duce la dezvoltarea rezistentei la antibiotice a diverse tulpini de bacterii, o serie de experti incurajeaza folosirea de alternative naturale.
Cele mai multe dintre aceste optiuni includ plantele cu proprietati antibacteriene care pot fi achzitionate din propria gradina sau din magazinul cu produse naturiste.
Printre plantele care au calitati antibacteriene se numara:
- cuisoarele - care sunt o resursa incredibila de nutrienti, cum ar fi acizi grasi omega-3, fibre nutritive, vitamina C precum si magneziu. De asemenea acestea contin eugenol care alaturi de alte elemente din compozitia lor, determina un puternic efect antibacterian.
In plus acestea sunt si antiinflamatorii fiind folosite pentru protectia impotriva toxinelor de mediu, a cancerului intestinal, precum si inflamatia articulatiilor. De asemenea, cuisoarele sunt utilizate in terapia afectiunilor stomatologice (tratament de canal si plombe dentare temporare).
- ardei iute - acesta contine o substanta cunoscuta sub denumirea de capsaicina, un compus antiinflamator care ajuta la ameliorarea a diverse probleme de sanatate. Ardeiul iute are in componenta inclusiv vitamina A si C, cu rol in stimularea imunitatii si a distrugerii potentialilor agenti patogeni.
- usturoiul - contine alicina in compozitia sa, si are un puternic efect antibacterian si antiviral. Combinat cu vitamina C acesta ajuta la distrugerea microbilor si amelioreaza simptomele racelii si gripei, tuberculozei, candidozei si virusilor sistemului digestiv.
In plus, usturoiul este un antibiotic puternic contra unei game variate de agenti patogeni inclusiv a unor tulpini de bacterii rezistente la unele antibiotice. O alta caracteristica a usturoiului este de a scadea tensiunea arteriala, cantitatea de insulina din sange si de a preveni greutatea in exces.
- salvia - are proprietati antioxidante, antiinflamatoare si antimicrobiene. Aceasta contine flavonoide, acizi fenolici care au capacitatea de a contracara deteriorarea celulelor. Salvia ajuta in lupta impotriva eliminarii ciupercilor precum candida albicans si a unor microorganisme, cum este salmonella.
Extractul din frunze de salvie este util pentru indepartarea microbilor care provoaca gingivita. Salvia este benefica in ameliorarea simptomelor artritei reumatoide, bolilor coronariene, astmului bronsic.
- rozmarinul - are calitati antibacteriene, antifungice si vindeca suprainfectia cu ciuperci din tractul gastrointestinal. Stimuleaza sistemul imunitar dar si memoria, intensifica circulatia sangelui si imbunatateste functia sistemului digestiv.
- cimbrul - impiedica si ajuta la detoxifierea organismului in cazul in care au fost ingerate alimente contaminate. Are proprietatile volatile ale petrolului (lupta impotriva unei varietati de ciuperci si bacterii, cum ar fi stafilococul auriu, sigella si bacillus subtilis).
Uleiul de cimbru poate dezinfecta de exemplu, salata care contine sigella, un organism infectios care poate induce diaree dar si alte probleme intestinale.
- oregano - cu rol antibacterian, aceasta planta ajuta la tratarea infectiilor tractului urinar, a problemelor pielii, intoxicatiilor alimentare dar si a holerei. Uleiul de oregano este folosit pentru vindecarea unor afectiuni ale pielii si unghiilor, dar si a unora dintre infectiile fungice.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.