Romania si Franta vor realiza o platforma comuna de cercetare in domeniul cancerului

Publicat: 13 Mai 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Institutele de oncologie din Romania vor colabora cu specialistii francezi si vor crea o platforma de cercetare, a anuntat, marti, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, dupa intalnirea cu seful Federatiei Institutelor Oncologice din Franta, prof. dr. Thomas Tursz.

"Guvernul Romaniei are ca prioritate dezvoltarea retelei de oncologie, dovada fiind cele doua noi investitii, prin infiintarea institutelor de la Iasi si Timisoara. De asemenea, in cel de-al doilea semestru al anului in curs, vom implementa, pentru prima oara la nivel national, programe de screening pentru cancerul de col uterin si pentru cel de san, avand in vedere ca inregistram cea mai mare incidenta din Europa la aceste afectiuni", a precizat Bazac.

Colaborarea romano-franceza presupune asigurarea asistentei tehnice din partea specialistilor francezi, necesara infiintarii Federatiei de Oncologie din Romania, structura ce va coordona activitatea institutelor de oncologie din tara si va gestiona Programul National de Oncologie. De asemenea, cele doua tari vor dezvolta o retea de informatii privind preventia si vor face schimb de specialisti si de protocoale terapeutice.

Protocolul in domeniul oncologiei va fi semnat cu ocazia vizitei in Romania a ministrului Sanatatii din Franta, Roselyne Bachelot-Narquin.

Potrivit Ministerului Sanatatii, Romania asigura, anual, aproximativ 600 milioane de lei pentru tratamentul gratuit al bolnavilor de cancer. Cele doua noi programe de preventie, care vizeaza screeningul de cancer de col uterin si cel de san, vor costa aproximativ 70 milioane de euro.

In Romania, numarul bonavilor de cancer este estimat, in prezent, la 400.000, potrivit directorului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prof. dr. Irinel Popescu.


Citeste si despre:

13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani Anticonceptionalele orale si riscul aparitiei cancerului Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi? Ce trebuie sa stiti despre cancer Ce alternative ale mamografiei sunt disponibile si cum functioneaza? Cancerul colorectal Ingrijirea pielii la barbati 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Cafeaua previne depresia Beneficiile mai putin cunoscute ale soarelui asupra sanatatii Ce se poate ascunde in spatele unei umflaturi la nivelul areolei mamare? Cresterile salariale ce se vor acorda personalului din invatamant Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactul otitei medii asupra copiilor, precum si efectele asupra parintilor