Hipertrigliceridemia

Actualizat: 11 Noiembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Trigliceridele sunt un tip de grasimi ce se gasesc in sange. Ele constituie o sursa majora de energie, iar in organismul uman grasimile se gasesc cel mai frecvent sub aceasta forma.

Dupa luarea mesei, organismul utilizeaza caloriile necesare pentru obtinerea rapida de energie. Caloriile in plus sunt transformate in trigliceride si, ulterior, sunt depozitate in celulele adipoase (celulele ce compun stratul de grasime) pentru a putea fi utilizate mai tarziu.

Caloriile in exces sunt depozitate sub forma de grasime, indiferent de tipul de alimente consumate – grasimi, carbohidrati sau proteine. Daca in mod constant sunt consumate mai multe calorii decat necesarul atunci este posibil ca nivelul trigliceridelor din sange sa creasca. In cantitati normale, trigliceridele sunt utile organismului pentru asigurarea starii de sanatate.

Nu se stie exact daca atunci cand nivelul trigliceridelor creste se accentueaza in mod direct riscul pentru boli cardiace. Dar hipertrigliceridemia (multe trigliceride in sange) face parte dintr-un grup de tulburari ce poarta numele de sindrom metabolic.

Sindromul metabolic este compus din urmatoarele elemente: tensiune arteriala crescuta, obezitate, colesterol HDL scazut (o forma de grasime "buna") si hipertrigliceridemie. Acest sindrom creste riscul de boala cardiaca, diabet zaharat si atac vascular cerebral.

Masurarea nivelului de trigliceride din sange se realizeaza ca si o parte a binecunoscutei analize prin care se masoara colesterolul din sange. Nivelul normal al trigliceridelor este sub 150. Valori de peste 200 sunt considerate patologice (sunt prea crescute).

Cauze

Cea mai fecventa cauza de hipertrigliceridemie este obezitatea si diabetul zaharat slab controlat (adica valorile glicemiei nu sunt mentinute in valori normale). Daca un individ este obez si sedentar, atunci este posibil sa aiba hipertrigliceridemie, mai ales daca acesta consuma multi carbohidrati (ex: paine, paste, cartofi etc), dulciuri sau bauturi alcoolice in exces. Consumul de alcool poate cauza cresteri bruste ale nivelului de trigliceride din sange, ceea ce poate avea ca si consecinta inflamarea pancreasului (pancreatita).

Alte cauze de hipertrigliceridemie sunt hipotiroidismul (glanda tiroida si hormonii sintetizati de aceasta nu functioneaza bine), bolile renale, unele tulburari ale metabolismului lipidic (al grasimilor) mostenite.

Terapia de substitutie cu estrogeni, utilizata in controlul simptomatologiei femeilor la menopauza poate, de asemenea, sa provoace hipertrigliceridemie. Alte medicamente, precum anticonceptionalele orale, diureticele, beta-blocantele (ex: Metoprolol, Propanolol) si steroizii pot cauza aparitia hipertrigliceridemiei.

Se intampla foarte rar ca trigliceridele sa aiba valori ridicate in mod izolat (fara alte analize alterate), de obicei se asociaza cu alte modificari.

Hipertrigliceridemia face parte din sindromul metabolic. Acesta este un grup de afectiuni care cresc riscul de infarct miocardic (atac de cord), accident vascular cerebral (AVC) si diabet. Sindromul metabolic include hipertrigliceridemie, valori scazute ale LDL, hipertensiune arteriala, glicemie crescuta si obezitate, mai ales in jurul taliei.

Simptome

Hipertrigliceridemia in sine nu cauzeaza simptome. Daca totusi tulburarea este cauzata de o boala genetica, atunci individul poate avea depozite de grasimi la nivelul pielii, numite xantoame.

In cazuri rare, indivizii cu hipertrigliceridemie pot dezvolta pancreatita (inflamarea pancreasului), ceea ce poate cauza dureri abdominale bruste, intense, pierderea poftei de mancare, greata si voma, febra.

Clasificarea valorilor trigliceridelor:

- valori normale ........................................mai putin de 150 mg/dl

- valori la limita superioara.......................intre 150 si 199 mg/dl

- valori crescute.........................................intre 200 si 499 mg/dl

- valori foarte crescute .............................peste 500 mg/dl.

In cazul in care valorile trigliceridelor sunt crescute este posibil ca si nivelul colesterolului sa fie mare. In multe cazuri, indivizii nici nu stiu ca au hipertrigliceridemie pana in momentul in care isi fac o analiza a sangelui numita lipidograma prin care vor sa verifice nivelul de colesterol din sange.

In cazul in care se descopera o hipertrigliceridemie, obligatia medicului este sa caute si celelalte afectiuni ce se pot asocia cu aceasta. Acestea includ diabetul, hipotiroidismul, bolile renale si sindromul metabolic.

Tratament - Generalitati

Scaderea nivelului de trigliceride se poate realiza prin scaderea in greutate, consumul limitat de dulciuri si grasimi, reducerea consumului de alcool si prin activitate fizica. Medicametele pot fi folosite in cazul in care individul are factori de risc pentru sindrom acut coronarian (infarct miocardic acut, angina pectorala, adica dureri de inima, ce apar in repaus, angina pectorala ce apare la eforturi din ce in ce mai mici etc.). In acest caz strategia este de a scadea colesterolul LDL (grasimile "rele") si de a creste nivelul colesterolului HDL (grasimile "bune") inainte de a se adauga medicamente care sa scada trigliceridele.

Se stie ca daca se reuseste scaderea LDL-ului si se creste HDL-ul atunci riscul de atac de cord si de moarte se reduc, dar nu se stie exact daca scaderea trigliceridelor are acelasi efect protector.

Tratament initial

Primul pas pentru a controla nivelul trigliceridelor in sange este de a reduce caloriile din alimentatie, de a promova activitatea fizica si de a reduce cantitatea de alcool consumata. De asemenea renuntarea la fumat este indicata. Se va indica si reducerea cantitatii de carbohidrati consumati si de grasimi nesanatoase (ex: slanina, carne de porc etc).

Alcoolul detine un rol important asupra nivelului de trigliceride. Consumul excesiv de alcool, zilnic sau sporadic, poate provoca cresteri semnificative ale nivelului trigliceridelor. Consumul brusc a unei cantitati importante de alcool poate declansa pancreatita. Recomandarea medicilor este de a reduce sau chiar de a renunta complet la consumul de alcool.

Exista diete utile care pot reduce cantitatea de grasimi nesanatoase din alimentatie. Este util pentru pacient sa se informeze asupra cantitatilor de carbohidrati pe care le contin anumite alimente.

Pentru tipul de activitate permisa este nevoie de sfatul medicului. Se poate, de asemenea, cere sfatul unui dietetician pentru propunerea unui program de nutritie potrivit individului.

Tratament de intretinere

Daca nivelul trigliceridelor nu se normalizeaza dupa schimbarile facute in stilul de viata, atunci este probabil nevoie de introducerea de medicamente. Daca mai este si colesterolul crescut si mai sunt prezenti si alti factori de risc pentru boli cardiace, atunci probabil ca este necesara o combinatie de medicamente care sa actioneze pe diferite tipuri de colesterol.

Statinele sunt utilizate pentru scaderea LDL-ului si pentru cresterea HDL-ului. O data ce acestea doua ajung in limite normale, atunci se pot adauga fibratii la terapie pentru a tinti direct la scaderea trigliceridelor.

Daca valorile trigliceridelor sunt foarte mari, doctorul poate utiliza intai medicamente care sa le scada pe acestea, pentru a preveni instalarea pancreatitei.

Fibratii (derivati de acid fibric) trebuie administrati cu precautie in asociere cu statinele, deoarece este risc crescut de a dezvolta o afectiune musculara grava, amenintatoare de viata, numita rabdomioliza (distrugerea fibrelor musculare), ceea ce mai departe poate duce la insuficienta renala (rinichii nu mai functioneaza). Deci este extrem de important ca la debutul tratamentului sa fie investigate functiile renale si hepatice. In cazul in care apar orice fel de probleme, precum tulburari si dureri musculare, pacientul trebuie sa se prezinte la medic de urgenta.

Tratament in cazul agravarii bolii

In cazul in care nivelul trigliceridelor continua sa creasca in ciuda tratamentului cu medicamente si a schimbarii in stilul de viata, medicul ar trebui sa investigheze pacientul in cautarea cauzei ce provoaca acest fenomen, precum hipotiroidismul.

Daca pacientului nu i se instituise inca un tratament, atunci probabil ca introducerea medicamentelor ar fi primul pas. Daca pacientul avea deja un tratament medicamentos, pasul urmator va consta fie in modificarea dozelor din medicamentele deja prescrise, fie in adaugarea unora noi la schema de tratament.

La pacientii care vor fi tratati cu o combinatie de statine cu fibrati este extrem de important ca functiile renale si hepatice sa fie integre. Pacientul va fi sfatuit sa se prezinte la medic in cazul in care apar orice fel de probleme musculare sau dureri.

O alta optiune pentru cei la care medicamentele nu au reusit sa reduca suficient valorile trigliceridelor din sange este aceea de a recomanda suplimentarea dietei cu acizi omega-3 (care se gasesc in uleiurile de peste), fie prin adaugarea de suplimente ce contin acest tip de acid, fie prin sfatuirea pacientului de a consuma peste de 2-3 ori pe saptamana. S-a demonstrat ca acesti acizi omega-3 au capacitatea de a reduce valorile trigliceridelor din sange.

Un element la fel de important este analiza modului in care pacientul reuseste cu adevarat sa faca schimbarile necesare in stilul de viata. Se poate recomanda apelarea la un dietetician care sa ajute la alcatuirea unor diete ce contin alimente mai sanatoase. Pentru a ajuta pacientul sa execute exercitiile fizice atat de utile se poate recomanda ca acesta sa incerce sa faca un sport intr-un mediu organizat (ex: o sala de forta, aerobic etc.) in care un antrenor profesionist sa alcatuiasca un program de exercitii care sa se potriveasca necesitatilor si stilului pacientului. De asemenea se va recomanda mersul pe jos ca optiune in locul utilizarii mijloacelor de transport in comun sau a masinii personale.

Tratament ambulatoriu

Schimbarile utile in stilul de viata:

- scaderea in greutate (trigliceridele sunt depozitate sub forma de grasimi in tesuturi si muschi)

- consumul de putine calorii (caloriile in exces fata de necesitatile organismului sunt depozitate sub forma de trigliceride)

- o dieta echilibrata, bazata pe alimente sanatoase (fara carbohidrati in exces, dulciuri, sucuri carbogazoase si de fructe)

- eliminarea grasimilor nesanatoase din dieta

- reducerea sau chiar eliminarea alcoolului din dieta

- cresterea activitatii fizice

- oprirea fumatului.


Citeste si despre:

Alimente de protectie Steatohepatita nonalcoolica (NASH) Dieta si bolile cardiovasculare Ischemia arteriala periferica Pancreatita Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Ficatul gras (steatoza hepatica) Cataracta Pancreatita acuta Trigliceridele Afectiuni cauzate de trigliceride