Tot ce trebuie sa stim despre intoxicatia cu freon

Actualizat: 19 Aprilie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cand devine periculoasa expunerea la freon


Anumite dispozitive, precum frigiderele sau aerele conditionate, contin substante chimice numite hidrocarburi fluorurate. Adesea, aceste produse chimice sunt aduse in discutie sub denumirea de agenti frigorifici sau freon. Freonul este o substanta periculoasa, sub forma de gaz cu aspect inodor si incolor.

Daca o persoana inhaleaza o cantitatea prea mare de freon, exista riscul intoxicatiei.

In cazul in care expunerea la freon este accidentala si nu presupune o cantitate crescuta de substanta, iar ventilatia este adecvata, nu exista motiv de ingrijorare.

Cu toate acestea, daca o persoana inhaleaza o cantitate crescuta de freon pot sa apara simptome severe. Exista si cazuri in care anumite persoane folosesc agentii frigorifici pe post de droguri. Acest lucru este deosebit de periculos, putand duce chiar la deces.

Daca o persoana suspecteaza ca a inhalat accidental agenti frigorifici, trebuie sa contacteze imediat serviciile de urgenta.

Care sunt semnele intoxicatiei cu freon

Simptomatologia intoxicatiei cu freon variaza in functie de expunere. Daca expunerea se intampla in mod accidental intr-o incapere bine ventilata, riscurile intoxicatiei sunt minime. Totusi, daca expunerea este intentionata si implica cantitati crescute de gaz inhalat, simptomele sunt mai severe.

Simptomele intoxicatiei usoare pana la moderate pot include:

- dureri de cap;
- iritatie la nivelul ochilor, urechilor si gatului;
- vertij;
- degeraturi (daca a avut loc expunerea la expansiunea rapida a freonului);
- greata si varsaturi;
- arsuri chimice la nivelul pielii;
- tuse.

Intoxicatia severa poate produce simptome mai grave, precum:

- varsaturi cu sange (hematemeza);
- dispnee;
- pierderea starii de constienta;
- sangerare nazala (epistaxis);
- pleurezie;
- convulsii;
- senzatie de arsura la nivelul gatului;
- batai neregulate ale inimii (aritmii);
- confuzie;
- coma;
- deces.

Care sunt cauzele intoxicatiei cu freon?

Cea mai frecventa cauza a intoxicatiei cu freon este abuzul de substante. Freonul este folosit adesea ca drog, putand fi inhalat din pungi sau din materiale anterior imbibate in el.

Agentii frigorifici sunt substante usor de obtinut din cauza costurilor reduse si a utilizarii lor in multe dispozitive regasite in gospodarie.

Agentii frigorifici inhalati produc, de obicei, efecte de scurta durata, astfel incat nu este neobisnuit ca o persoana sa inhaleze de mai multe ori substanta pentru a-i prelungi efectele.

Inhalarea substantei in mod repetat creste in mod substantial riscurile de a se instala intoxicatia.

Desi este mai putin frecventa, intoxicatia accidentala cu agenti frigorifici este posibila. Acest lucru se intampla mai ales cand o persoana lucreaza la instalatii ce utilizeaza agentii frigorifici.

Persoanele care repara frigidere sau aparate de aer conditionat sunt expuse acestui risc. De asemenea, expunerea accidentala poate sa apara si atunci cand se lucreaza cu produse ce contin diferite substante chimice, inclusiv freon.

Trebuie cunoscut faptul ca simpla curatare la domiciliu a dispozitivelor ce contin freon este inofensiva, mai ales in cazul in care incaperea in care se desfasoara aceasta activitate este bine ventilata.

Masuri de prim ajutor in cazul intoxicatiei cu freon

Este extrem de important pentru o persoana ca serviciile medicale de urgenta sa fie solicitate atunci cand exista banuiala ca sufera de o intoxicatie cu freon. Daca este posibil, victima trebuie mutata intr-o zona bine ventilata sau chiar in aer liber.

Astfel, se poate obtine o cantitate suficienta de oxigen in timp ce se asteapta ambulanta. Cu cat cadrele medicale ajung mai rapid, cu atat perspectiva victimei este mai buna.

Cadrele medicale vor monitoriza functiile vitale ale victimei, incluzand frecventa cardiaca, frecventa respiratorie, tensiunea arteriala si saturatia de oxigen.

Tratamentul initial are ca scop remedierea oricaror daune interne sau externe suferite in urma intoxicatiei. Astfel, medicul poate implementa urmatoarele metode de tratament:

- administrarea de medicamente pentru gestionarea simptomelor sau leziunilor interne;
- administrarea de oxigen cu ajutorul unor dispozitive speciale;
- tratarea sau indepartarea zonelor arse de piele;
- efectuarea de spalaturi gastrice in cazul in care freonul a fost ingerat.

Trebuie stiut faptul ca nu exista optiuni de tratament curative, dar se face tot posibilul pentru ca intoxicatia sa fie gestionata prin ameliorarea simptomelor. De asemenea, medicii nu au o modalitate standard prin care sa diagnosticheze intoxicatia, dar o pot corela cu expunerea la agentii frigorifici.

Prevenirea intoxicatiei cu freon

In primul rand, prevenirea intoxicatiei cu agenti frigorifici se concentreaza pe oprirea consumului de droguri. Consumul de substante stupefiante este foarte frecvent in randul tinerilor, iar faptul ca freonul este ieftin si se gaseste rapid il transforma intr-un produs folosit adesea.

Astfel, oamenii ar trebui sa asigure orice aparate care contin agenti frigorifici si sa blocheze locurile in care sunt depozitate recipientele cu freon. Prin aceste metode se poate evita accesul nedorit sau accidental la produsele toxice.

De asemenea, parintii trebuie sa fie constienti de simptomele produse prin inhalarea freonului, dar sa recunoasca si orice semne ce ar putea indica un abuz.

Astfel, o persoana care a inhaleaza in mod repetat si abuziv freon se caracterizeaza prin urmatoarele semne:

- scaderea brusca si fara motiv a greutatii corporale;
- umezirea constanta a ochilor;
- mers ebrios, leganat, asemanator unui om beat;
- vorbire neclara;
- pierderea coordonarii;
- respiratie si imbracaminte ce miroase a substante chimice;
- excitabilitate;
- prezenta unor pete pe fata, mainile sau imbracamintea persoanei ce inhaleaza freon;
- prezenta in apropierea locurilor frecventate de persoana in cauza a unor carpe imbibate in substante chimice sau chiar a unor flacoane goale de spray.

Educarea cu privire la pericolele asociate expunerii la freon poate ajuta la oprirea utilizarii agentilor frigorifici in alte scopuri decat cele normale.

Trebuie constientizat faptul ca inhalarea freonului poate fi letala chiar si daca utilizarea sa este realizata o singura data.

De asemenea, pot sa existe si alte complicatii in urma inhalarii, precum:

- depresie;
- leziuni ale plamanilor, nervilor, creierului sau ale altor organe vitale;
- pierdere in greutate;
- tulburari de coordonare;
- diminuarea fortei fizice;
- iritabilitate;
- psihoza;
- aritmii.

In plus, pentru o profilaxie cat mai buna, se recomanda ca persoanele care lucreaza cu agenti frigorifici sa respecte in totalitate instructiunile inscriptionate pe recipientele ce contin substantele toxice.

De asemenea, activitatile de acest gen trebuie efectuate purtand echipamente de protectie (masca, manusi, ochelari) si doar in spatii bine ventilate.

Concluzii

Inhalarea deliberata a agentilor frigorifici este foarte periculoasa. Este posibil ca decesul sa survina imediat in urma inhalarii intentionate a unei cantitati semnificative de freon.

In cazul in care se supravietuieste, organele vitale, precum plamanii sau creierul, pot fi afectate sever si ireversibil.

Persoanele care sunt constiente ca utilizeaza freonul in scopuri recreationale trebuie sa solicite cat mai rapid ajutor din partea specialistilor.

In cazul in care expunerea la freon este accidentala, iar sprijinul medical este acordat in timp eficient, sansele de recuperare sunt ridicate.

De asemenea, victima trebuie indepartata cat mai rapid de sursa de freon si trebuie expusa la aer curat.


Citeste si despre:

Toxice de razboi letale Toxice de razboi neletale Parkinson Inhalanti - generalitati Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Consecintele unei supradoze de aspirina Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice Influenta poluarii asupra sanatatii Hepatita toxica Colita