La Institutul Oncologic din Cluj a fost inaugurata o noua linie de echipamente radiologice

Actualizat: 18 Octombrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cseke Attila, ministrul Sanatatii a inaugurat la Institutul Oncologic 'I. Chiricuta' din Cluj-Napoca, o linie noua de radiologie. Linia de radiologie este completa si cuprinde pe langa acceleratorul de particule, un computer tomograf-simulator, sistem computerizat de planificare a tratamentului, sisteme complete de imobilizare a pacientului, precum si un sistem informational pe suport electronic care integreaza toate activitatile clinice si administrative.

"In calitate de ministru al Sanatatii, dar si personal este important sa particip la aceasta inaugurare deoarece in aceasta perioada cu dezbateri despre neajunsurile din sistemul sanitar este bine sa aratam ca avem si rezultate, exemple pozitive. Avem aici la Cluj, dar si in alte locuri din tara, oameni inimosi care lucreaza zi de zi pentru pacienti si care fac treaba buna", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila cu ocazia inaugurarii.

Ministrul Sanatatii a subliniat experienta institutului in ceea ce priveste dezvoltarea programelor nationale de screening pentru diferite tipuri de cancer. Cseke Attila a mai spus ca MS incearca sa identifice fondurile necesare pentru extinderea programului de screening de cancer de col uterin, bazat pe programul pilot desfasurat in mai multe judete de catre Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Investitia are o valoare de aproximativ 12 milioane de lei si s-a realizat din bugetul Ministerului Sanatatii.
Lantul de echipamente din institutul clujean este in acest moment cel mai performant din tara.

In departamentul de radioterapie al Institutului Oncologic din Cluj Napoca sunt tratati cu radioterapie externa peste 2.000 de pacienti pe an. Radioterapia este unul dintre cele mai eficiente si putin costisitoare tratamente utilizate in oncologie, cu rezultate din ce in ce mai apreciate pe plan mondial, mai cu seama datorita progreselor tehnice care au aparut in ceea ce priveste aparatura de ultima ora. Mai mult de doua treimi din pacientii cu cancer au nevoie la un anumit moment in evolutia bolii, de radioterapie, multi in scop curativ, dar si paliativ sau simptomatic.

Ministrul Sanatatii a declarat ca anul viitor vor fi dezvoltate cu prioritate programele de oncologie si terapie intensiva, avand in vedere incidenta crescuta pentru aceasta patologie, dar si necesitatea reabilitarii sectiilor de terapie intensiva.


Citeste si despre:

12 indicii ca veti trai pana la 100 de ani Insuficienta mitrala – regurgitare mitrala Wobenzym - Rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice Beneficiile sucului de portocale Top 10 urgente medicale si tratamentul lor 8 cele mai periculoase boli din istoria omenirii Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Cresterile salariale ce se vor acorda personalului din invatamant Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun Expunerea medicala in radiologia pediatrica Radiologia in timpul sarcinii Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei Totul despre mamografie Exploatarea la maximum a tomografiei computerizate cu fascicul conic intr-un mod responsabil