Top 10 urgente medicale si tratamentul lor

Actualizat: 24 Februarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Situatii urgente


Urgentele medicale apar intotdeauna, atat in mediul non-medical cat si in institutiile medicale, din orice domeniu si specializare. Este important ca atat personalul medical sa fie bine instruit, cat si persoanele laice, fara pregatire medicala, pentru a putea gestiona situatiile urgente. La nivel mondial, cele mai comune 10 situatii urgente pentru care se prezinta pacientii in unitatile de primiri urgente ale spitalelor, sunt urmatoarele.

Arsuri

Arsurile pot fi cauzate de o sursa uscata de caldura, precum focul, dar si de surse de electricitate sau surse chimice acide sau bazice. Arsurile pot fi de gradul 1, 2, 3 sau 4. Arsurile de gradul 1 sunt cele mai usor de gestionat acasa, drept pentru care ele nu necesita diagnostic si tratament din partea unui medic. Celelalte arsuri sunt severe si trebuie identificate drept urgente medicale.

Arsura de gradul 2 afecteaza epidermul si dermul (strat profund al pielii). La nivelul suprafetei arse apar flictene cu continut seros. Este extrem de dureroasa.

Arsura de gradul 3 afecteaza toate staturile pielii, inclusv glandele sudoripare si foliculii pilosi. Suprafata arsa este rigida, de culoare alba sau maronie. Sensibilitatea dureroasa este abolita, ceea ce inseamna ca pacientul nu va simti durere.

Arsura de gradul 4 afecteaza pielea si tesuturile subiacente (muschi, tendoane, vase, oase etc). Suprafata pielii este de culoare neagra, carbonizata, nedureroasa.

Notiunile de prim ajutor esentiale includ:
• Evitati atingerea zonei cat mai mult posibil
• Nu aplicati lotiuni de orice fel
• Nu indepartati hainele sau incaltamintea ce par lipite de piele!
• Bandajati lejer, fara a pune presiune mare asupra zonei arse
• Tineti minte ca un pacient cu arsuri pierde caldura, ceea ce inseamna ca ii va fi frig, iar riscul de hipotermie creste. Asigurati un mediu cald, pana la ajungerea la spital.

Infarctul miocardic

Infarctul miocardic sau atacul de cord apare atunci cand exista o intrerupere a fluxului sangvin in miocard (muschiul inimii). O parte din inima nu mai este vascularizata, ceea ce duce la o urgenta cardiovasculara.

Semnele si simptomele prin care puteti recunoaste un infarct miocardic sunt:
• Durere toracica si disconfort, durere ce iradiaza deseori catre mandibula, gat, umar si brat stang
• Dispnee
• Lesin sau sincopa, transpiratii, greata

Tratamentul in primele 90 de minute dupa un infarct este esential pentru un prognostic bun. La indicatiile medicului, chiar si apartinatorii pot administra o tableta de aspirina inainte de a ajunge la spital. Aspirina este un antiplachetar, ceea ce reduce riscul de formare in exces a trombilor in vasele de sange.

Infarctul miocardic neidentificat si netratat la timp se poate complica de stop cardiorespirator, o situatie de urgenta in care inima se opreste si este nevoie de resuscitare cardio-pulmonara.

Hemoragii

Desi exista si hemoragii minore, de tip capilar, hemoragiile importante ce survin in urma unei leziuni traumatice, reprezinta o adevarata urgenta medicala. Fie in urma unui accident de munca, domestic sau accident rutier, numeroase taieturi, leziuni, rani adanci pot aparea, cauzand hemoragie.

Gestionarea si tratamentul hemoragiei se face in functie de severitatea leziunii, locatia acesteia si gradul de sangerare. In orice situatie, hemoragia trebuie oprita. Persoanele fara pregatire medicala pot folosi absolut orice au la indemana pentru oprirea hemoragiei, cum ar fi bandaje sau materiale textile, aplicate ferm si cu presiune asupra ranii.

In cazurile in care hemoragia nu raspunde si nu da semne de oprire, presiunea trebuie aplicata fie direct in rana, asupra vasului lezat, fie deasupra vasului, prin aplicarea unui garou. Desigur, acestea sunt metode avansate, pe care le va face echipajul instruit in acest sens.

Foarte important este ca, atunci cand exista un corp strain implantat la nivelul ranii, cum ar fi un cutit sau obiect metalic, corpul nu trebuie indepartat. Corpul va fi lasat exact in pozitia gasita, fara sa miscam prea mult pacientul/membrul, iar in jurul lui se vor face bandaje si se vor pune comprese astfel incat acestea sa aplice presiune pe rana, oprind hemoragia, si sa imobilizeze in acelasi timp obiectul.

Insolatie

Insolatia apare deseori in sezonul cald, prin actiunea directa a caldurii solare asupra extremitatii cefalice (cap). In cazul in care banuiti ca cineva tocmai a facut insolatie, mutati pacientul din caldura catre un loc racoros si indepartati orice strat de haine ce incalzeste.

Incercati racirea pacientului, prin metode precum:
• Un dus rece
• Un burete imbibat in apa rece
• Pachetele de gheata plasate in axila, pe gat, in zona inghinala

Fracturi

Fracturile osoase sunt insotite deseori de durere intensa, la nivelul membrului afectat. Astfel, atunci cand exista o durere intensa, aparuta brusc, la nivelul unui membru, mai ales in urma unui traumatism de genul unei lovituri sau cazaturi, suspectati intotdeauna o fractura.

Fracturile sunt de mai multe feluri: fracturi cominutive, complete, transverse, inchise (osul nu se vede din exterior) sau deschise (osul se vede din exterior, a strabatut stratul muscular si stratul pielii). Fiecare prezinta simptome caracteristice, dar 90% dintre fracturi se vor manifesta prin tumefiere, durere intensa, senzatie de rigiditate, vanatai si deformarea membrului.

Tipul de fractura si tratamentul acesteia vor fi stabilite doar de catre un medic specialist. Persoanele fara pregatire trebuie sa recunoasca fractura, pentru a putea apela la ajutor medical. Imobilizarea membrului afectat ajuta mult la evitarea complicatiilor si la ameliorarea durerii, pana la ajungerea intr-o unitate medicala.

Electrocutare

Electrocutarea este o leziune comuna ce apare in casa sau la locul de munca. Desigur, si fulgerul da tot electrocutare. Un curent electric de intensitate mare, ce loveste o persoana cu viteza, va duce la arsuri de diferite grade, leziuni musculare, ale vaselor de sange si ale nervilor. In cazuri mai rare, dar posibile, electrosocul duce la leziuni miocardice si pulmonare.

Pacientii electrocutati sunt tratati conform protocolului de trauma, inclusiv prin asigurarea unei cai aeriene artificiale.

Muscaturi si intepaturi

Muscaturile de animal si intepaturile de insecte pot da reactii periculoase. Desi nu toate insectele sunt veninoase si considerate periculoase, anumiti pacienti predispusi la alergii, pot face ceea ce se numeste soc anafilactic, in urma unei intepaturi. Socul anafilactic este o urgenta medicala ce consta intr-o reactie alergica deosebit de severa, cu tumefierea cailor aeriene si pericol de asfixie. Astfel, aceasta reactie trebuie identificata si tratata cat mai repede posibil.

Muscaturile de animal sunt periculoase atat prin leziunea directa cauzata de muscatura, asupra pielii si/sau straturilor profunde, cat si prin riscul infectios. Multitudinea de bacterii din gura animalelor poate da o reactie infectioasa generalizata in organismul uman.

Obstructia cailor aeriene

Obstructia de cale aeriana superioara nu este altceva decat inecul. Inecul survine de cele mai multe ori in timpul mesei, mai ales la copii si varstnici. Alimentele, in loc sa ia calea esofagului catre stomac, ajung in trahee si o blocheaza. Copiii mici se pot ineca si cu jucarii sau obiecte mici gasite in casa, pe care le ingera. Inecul poate aparea si in apa, dar si din cauza proprilor secretii (ex. voma).

Atunci cand o persoana de langa voi se ineaca, masurile de prim ajutor sunt acestea, in ordine:
• Incurajam persoana sa tuseasca, pentru a elimina corpul strain
• Aplicam maxim 5 lovituri interscapulare, ferme, cu podul palmei, de jos in sus. Astfel putem provoca expulzia corpului strain. Dupa fiecare lovitura, verificam daca persoana a eliminat corpul strain, pentru a nu aplica lovituri inutile.

In cazul in care manevrele de dezobstructie nu functioneaza, pacientul poate intra in stop respirator, calea aeriana fiind blocata, moment in care trebuie inceputa resuscitarea cardio-pulmonara.

Convulsii

Crizele convulsive apar deseori in cazul pacientilor diagnosticati cu epilepsie, dar nu numai. Convulsiile pot fi date si de alte probleme neurologice, dar si in cazul febrei ridicate la copii mici.

Convulsiile debuteaza cu pierderea starii de constienta, contractii repetate tonico-clonice, slabiciune musculara si confuzie dupa criza convulsiva. Primul ajutor in timpul crizei consta in mentinerea sigurantei pacientului, prin protejarea capului in primul rand. Ingrijirile medicale avansate includ si administrarea de medicamente anticonvulsivante, pe cale intravenoasa.

Traumatismele oculare

Traumatismele oculare cuprind orice leziune directa asupra globului ocular. Acestea survin in urma accidentelor rutiere sau sportive, de cele mai multe ori. Semnele specifice includ taieturi, zgaerieturi, vanatai, durere, mobilitate oculara limitata, sangerari si chiar modificari ale diametrului pupilei. Daca cineva are cel putin cateva dintre aceste semne, suspectati un traumatism ocular si considerati-l o urgenta medicala.

Concluzie

Urgentele medicale sunt, cu siguranta, tratate de catre un medic specialist, in unitatile de primiri urgente din spitale. Cu toate astea, acestea trebuie identificate in primul rand de catre apropiatii pacientilor, pentru ca prezentarea la medic sa fie cat mai rapida si astfel prognosticul sa fie cat mai bun.

Bibliografie:
https://www.thebetterindia.com/155315/first-aid-medical-emergencies-news/


Citeste si despre:

Situatii de urgenta pe vreme caniculara Organizarea sistemului national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat Organizarea si desfasurarea programelor de pregatire a specialistilor compartimentelor pentru prevenire din serviciile voluntare pentru situatii de urgenta Primul ajutor in situatii de urgenta Contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi) Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce trebuie facut in cazul unei urgente stomatologice? Probleme ginecologice care ar trebui sa te trimita urgent la medic Ce trebuie sa faci in situatii de stres Urgente oftalmologice: cauze si simptomatologie Astmul sever acut sau status asthmaticus poate fi letal! Care este tratamentul de urgenta