Exploatarea la maximum a tomografiei computerizate cu fascicul conic intr-un mod responsabil

Publicat: 12 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Tomografia computerizata cu fascicul conic sau CBCT este cea mai noua modalitate disponibila pentru analiza imagistica a regiunii maxilo-faciale. Este un instrument puternic care poate oferi imagini radiologice prin orice plan al maxilarelor, precum si reconstructii tridimensionale.

Aceasta capacitate de a vizualiza anatomia din perspective nelimitate are implicatii deosebite pentru diagnostic. Stomatologii ce planifica inserarea de implanturi pentru pacientii lor pot vizualiza acum foarte clar dimensiunile vestibulare si linguale si contururile crestelor alveolare, care pot fi analizate complet doar prin imagini in sectiune transversala.

Structurile anatomice vitale, cum ar fi canalul nervului alveolar inferior si sinusurile maxilare pot fi localizate cu o precizie deosebita si poate fi apreciata densitatea osului. Pot fi studiate structurile osoase ale articulatiilor temporo-mandibulare si incluziunile dentare putand fi localizate luand in considerare dintii adiacenti sau structurile vitale.

Exista multe caracteristici pozitive suplimentare ale CBCT: realizarea unei scanari CBCT este rapida si convenabila pentru pacienti; inalta rezolutie spatiala permite o buna evaluare a de taliilor osoase; in comparatie cu tomografiile computerizate (CT) medicale, ce reprezentau singura modalitate din trecut de a obtine imagini multiplane necesare pentru diagnostic, doza de radiatii primita de catre pacienti este mult mai mica.

Insa si aceasta tehnologie are limitari ce trebuie recunoscute: in cazul CBCT doza de radiatii este mai mare decat aceea utilizata in metode imagistice conventionale, cum ar fi tehnicile intraorale sau panoramice; nu se poate face distinctia tesuturilor moi ale capului si gatului deoarece rezolutia de contrast este redusa; iar metalele din campul scanat, ce provine cel mai frecvent de la restaurarile dentare, pot crea artefacte care duc la degradarea locala a imaginii.

La fel ca toate procedurile radiografice, CBCT este un test de diagnostic. Utilizarea unui test de diagnostic necesita evaluarea riscului vs. beneficii. Acest lucru trebuie realizat deoarece un pacient ar trebui supus unui test de la care se asteapta un beneficiu care sa depaseasca riscul implicat.

Beneficiul pentru pacient este confirmarea sau infirmarea unui diagnostic sau ghidarea unui plan de tratament propus: tomografia computerizata cu fascicul conic s-a dovedit a fi o investigatie valoroasa, de exemplu, in cazul evaluarii locurilor posibile de inserare a implanturilor, in timp ce in cazul diagnosticului cariilor nu este valoroasa. Realizarea analizei risc vs. beneficii necesita, de asemenea, intelegerea dozei si efectelor biologice care rezulta din expunerea la radiatii.

Pentru a evidentia o aplicatie mai controversata, tehnologia CBCT a fost rapid adoptata in multe centre pentru planificarea tratamentului ortodontic. Desi exista cazuri in care informatiile obtinute prin CBCT aduc intr-adevar pacientului un beneficiu (de exemplu, asimetrii scheletice, incluziuni dentare) exista temeri ca analiza risc vs. beneficii nu justifica utilizarea frecventa a acestei tehnologii in toate cazurile ortodontice.

Mai mult, exista ingrijorarea ca practicienii care prescriu CBCT sunt, de asemenea, proprietarii acestor echipamente si apare astfel riscul de utilizare excesiva. in aceste cazuri exista un potential de utilizare mai putin conservativa si, prin urmare, exista un conflict de interese.

A fost demonstrat ca practicienii care detin aparatura pentru imagistica panoramica prescriu aceasta investigatie cu o frecventa mai mare. Aceasta poate parea a fi o declaratie evidenta si triviala, dar cu toate acestea sugereaza posibilitatea abuzu- lui atunci cand practicienii se gandesc mai mult la beneficiul financiar al cabinetului decat la beneficiile pacientului in scop diagnostic.

Odata ce a fost stabilit ca este necesara realizarea unei CBCT, urmatorul pas este determinarea protocolului adecvat de achizitie a imaginii. Trebuie luati in considerare anumiti factori pentru optimizarea imaginii si minimizarea expunerii pacientului. in sfarsit, cand se obtine volumul scanat, acti- vitatea de stabilire a diagnosticului care a necesitat realizarea CBCT trebuie abordata adecvat. Este necesar ca practicianul sa aiba aptitudinile de a manipula setul de date si uneltele software pentru a obtine rezultate semnificative si precise.

Responsabilitatea practicianului nu se termina aici. Ca si in cazul oricarei alte analize radiologice, trebuie citita intreaga radiografie. in cazul radiografiei panoramice, acest lucru inseamna ca, daca motivul pentru care s-a realizat imaginea radiologica a fost analiza molarului al treilea, este obligatia clinicianului de a citi toate partile filmului. in cazul CBCT, fiecare parte a anatomiei pacientului care este descrisa trebuie sa fie evaluata pentru a vedea daca exista anomalii.

Autori: Dr. Florin Lazarescu, Dr. Susanne Perschbacher


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0219732
Bucuresti, Clinica Traian - Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre...
Elytis Hospital Iasi
Tel: 0332803793
Iasi, Strada Gheorghe Săulescu 43 A, Iași 700010

Medici

Medic Primar Dr. Cristian Nicolae
Radiologie-imagistica medicala - Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732
- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732

Citeste si despre:

Viroza intestinala: cum o putem combate? Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros STUDIU: Sedintele de terapie online castiga teren! Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Factori si remedii pentru tratarea reumatismului! Legarea trompelor uterine - riscuri si beneficii Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie Vaccinul COVID si miocardita. Un interviu cu Dna Dr. Ana-Gabriela Fruntelata, medic primar medicina interna si cardiologie STUDIU: Pana la finalul anului 2025 se estimeaza ca investitiile romanilor pentru educatie online vor depasi pragul de 2,2 miliarde de dolari