Scadere in greutate care nu este voluntara (secundara unei diete de slabit sau intensificarii activitatii fizice).
Analizele de rutina includ hemoleucograma completa, VSH-ul, sumarul de urina, biochimia, profilul tiroidian, amilaza serica sau lipaza, aglutininele febrile, testul la tuberculina, titrul anticorpilor antinucleari, electroforeza proteinelor serice, dozarea vitaminei B12 si a acidului folic, radiografia pulmonara, EKG-ul si radiografia abdominala pe gol. In anumite circumstante se poate cere si testul HIV. Trebuie facut si un examen al scaunului pentru grasimi, tripsina, sange ocult sau paraziti.
Daca aceste teste sunt in limita normala sau nu sunt sugestive, trebuie trimis pacientul la un gastroenterolog sau oncolog. Uneori, semnele clinice sugereaza nevoia pentru un consult endocrinologic sau psihiatric. Totusi, daca clinicianul vrea sa mearga mai departe poate cere o serie de investigatii: endoscopie gastrointestinala superioara, esofagografia, analize pentru intestinul subtire si o examinare a sigmoidului. O procedura scumpa, dar utila poate fi tomografia computerizata a abdomenului.
Se poate cere colectarea urinei pe 24 de ore pentru dozarea 17-ketosteroizilor si 17-hidroxisteroizilor sau testul de stimulare rapida cu ACTH pentru a diagnostica boala Addison. Unele cauze de malabsorbtie pot fi diagnosticate prin masurarea cantitatii de grasime din sacun, printr-un test de toleranta la glucoza sau absorbtia dextroxilozei. Procedurile endoscopice, laparoscopia si chiar laparotomia exploratorie pot fi necesare in diagnostic. Totusi, este indicat sa se ceara ajutorul unui specialist inainte de a trece la aceste proceduri.