Anemie

Anemia reprezinta diminuarea cantitatii de hemoglobina functionala circulanta totala. In practica nu se tine seama de variatiile eventuale ale volumului plasmatic, astfel ca anemia este definita ca o scadere a concentratiei de hemoglobina din sangele periferic sub 12 grame/100 ml la femeie sau 13 grame/litru la barbat.


Pentru stabilirea diagnosticului este necesara efectuarea unui frotiu de sange periferic pentru examinarea morfologiei hematiilor.

Daca anemia este microcitara (volum scazut al hematiei) se ia in discutie deficitul de fier sau pierderea cronica de sange. De asemenea, poate fi anemie pernicioasa sau deficit de acid folic.
Analize ulterioare trebuie sa includa biochimie, examen al scaunului pentru sangerari oculte, teste functionale hepatice, numararea reticulocitelor, dozarea fierului seric, capacitatea totala de legare a fierului, dozarea vitaminei B12 si a acidului folic, haptoglobina serica si numararea trombocitelor.

Daca aceste analize nu sunt concludente trebuie consultat un medic specialist hematolog. Medicul specialist hematolog poate efectua o examinare a maduvei osoase necesar pentru stabilirea unui diagnostic definitiv.

Alte explorari necesare in vederea stabilirii diagnosticului sunt: ecografii hepato-renale, tomografii computerizate, radiografii abdominale sau teste terapeutice pentru fier, B12 si acid folic.

Citeste si despre:

Siclemia sau anemia cu celule in secera Tratament naturist pentru anemia nutritionala Anemia hemolitica Anemia din ciroza hepatica Anemia fetala Anemia prin deficit de vitamina B12 Anemia prin deficit de acid folic Anemia feripriva (prin carenta de fier) Anemia aplastica Anemia
Cere sfatul medicului ×