Ruscuta de primavara (Adonis vernalis)

Planta medicinala care creste in zona de campie, dar si in locuri calcaroase, in zona de deal, pe coline, coaste insorite, pasuni, poieni.

Frunzele sunt subtiri, asemanatoare cu cele ale mararului. Florile de dimensiuni mari (pana la 6-8 cm), de culoare galben-auriu. Fructul este o poliachena.

In scop fitoterapeutic se culege partea aeriana a planei, cu inflorescente.

Ruscuta infloreste in lunile aprilei si mai. Recoltarea se face in perioada infloririi, pana cand apar fructele.

Planta contine gardenolizi, flavone, acid aconitic, glicozide cardiotonice, saponine, chinone, fitosterina, cumarine, adonidina, etc.

Ruscuta de primavara are actiune sedativa, diuretica.

 

 Uz intern:

- partea aeriana - tahicardie, insuficienta renala si cardiaca, accese de tuse, astm bronsic, epilepsie, dureri reumatice, cardiopatii, dispnee cardiaca, insuficienta mitrala, miocardita, pericardita, aritmii, nefrite cronice, obezitate, arteroscreloza - sub forma de infuzie, decoct, tinctura.

 

Contraindicatii:

- Se evita utilizarea plantei in cazul bolilor digestive si se foloseste doar cu recomandarea medicului in bolile cardiace. Neuscata, planta are efecte toxice.

Citeste si despre:

Astenia de primavara, pericol pentru silueta Detoxifiere naturala de primavara BABY EXPO, Editia 34 de Primavara isi deschide portile Alergiile de primavara Ameliorarea asteniei sau oboselii de primavara Dieta si alte sfaturi naturiste de primavara Topul alergiilor de primavara Alimente care combat astenia de primavara Curatenia de primavara pentru o casa sanatoasa Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate