Negrilica (Nigela sativa)

Planta este flora spontana in regiunile mediteraneene, in Europa, Africa de Nord si Asia. In Romania creste fie spontan ca buruiana in semanaturi sau pe colinele insorite, fie este cultivata ca planta ornamentala, mai ales in sudul tarii. Negrilica creste pana la 60 cm inaltime, are tulpina simpla sau ramificata, paroasa, cu crestere ascendenta. Frunzele sunt alterne, divizate, cu elemente lacinate, inguste, liniare si lungi. Florile sunt solitare, avand petalele albe cu varful albastrui- verzui si infloresc in mai- august. fructele sunt folicule, formand capsule cu 5 elemente spinoase in varf, care adapostesc numeroase seminte triunghiulare, negre si zbarcite. In fitoterapie se folosesc semintele. Dintre elementele chimice constitutive amintim: ulei volatil compus din nigelana, un compus terpenoidic-hederagenina, ulei gras, substante albuminoide, saruri minerale. Principalele proprietati ale plantei sunt: antianorexica, carminativa, digestiva, diuretica, vermifuga, mareste cantitatea de urina eliminata, stimuleaza digestia, antihistaminica, emenagoga.
 
 
Uz intern:
 
- ameteli, anorexie, astm, bronsite, colici gastrointestinale, impotenta, paraziti intestinali - semintele macinate se fierb in vin, se lasa la infuzat si se strecoara. Se poate consuma inainte de mese. Faina din seminte de Negrilica se plamadeste inzeama de varza.

Citeste si despre:

Beneficiile uleiului si ale semintelor de canepa Fitoterapia hiperglicemiilor Consumul de marijuana: efecte asupra organismului, indicii pentru parinti Dieta pentru hipotiroidism Tot ce trebuie sa stii despre droguri: de la alcool, la cele mai periculoase stupefiante Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor de varicela Marijuana: cauza sau tratament in schizofrenie? Ingrijirea pielii in anotimpul rece