Floarea soarelui (Helianthus Annuus)

Planta medicinala si alimentara, oleaginoasa cultivata in majoritatea regiunilor tarii noastre. Tulpina este dreapta, paroasa si poate atinge chiar si 3 metri inaltime.

Frunzele sunt aspre, mari, ovale. Florile au petale de culoare galben-portocaliu. Fructul este o achena, care variaza ca si culoare de la alb, negru sau pestrit.

Planta infloreste din luna iulie pan ain octombrie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele, florile marginale ligulate, frunzele si tulipinile verzi recoltate din perioada de inflorire.

Floarea soarelui contine glucide, proteine, lipide, celuloza, acid oleic, palmitic, stearic, arahidic, lecitina, antociani, carotenoide, fitesteroli, carotenoide, flavone, vitamine. Planta are caracteristici emoliente, febrifuge.

Uleiul obtinut din semintele de floarea soarelui este utilizat in mod special in alimentatie, dar este utilizat si in componenta altor tipuri de uleiuri (combustibili, uleiuri cosmetice, etc.).

Uz intern:

- boli bronhopulmonare, stari febrile, constipatie, dischinezie biliara, tuberculoza - sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:


- eczeme cronice, dermatite, arsuri - sub forma de ulei, comprese locale.

Citeste si despre:

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au! Plan de detoxifiere pentru 7 zile Nutrientii din diferite tipuri de lapte Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii 6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor Dieta pentru detoxifierea de primavara Alimente recomandate pentru un somn linistit Carnea si leguminoasele. Piramida nutritionala Vitaminele sustin un mod de viata sanatos Dieta ABS