Crinul alb (Lilium candidum)

Crinul face parte din familia Liliaceea si este planta specifica zonelor de clima temperata, dar este intalnita si in bazinul Marii Mediterane, Africa si in Asia; este cea mai veche floare cultivata.

In Romania este cultivat in gradini si sere ca planta ornamentala. In pamant aceasta planta are un bulb solzos. Tulpina sa este inalta de pana la 1,5 metri, frunzele sunt invers lanceolate si cresc opus.

Pe fiecare tulpina se pot forma pana la 12 flori mari, albe, foarte parfumate, ce infloresc la inceputul verii si au forma de potir, cu petalele intoarse mult. Dintre substantele chimice continute amintim: uleiuri volatile, fitoncide. Principiile sale chimice au proprietati cicatrizante foarte puternice, calmante, reduc stresul, decongestionante, ajuta la reglarea batailor inimii. In fitoterapie sunt folosite petalele florii si bulbii.

Uz intern:

- excitatie nervoasa, palpitatii cardiace si insuficienta cardiaca, stari nervoase, stres, tulburari de memorie, inflamatia cailor respiratorii superioare, angoase - sub forma de infuzie sau decoct de bulb, tinctura de petale.

Uz extern:

- abcese, arsuri, dureri de ochi, faringite, furuncule, laringite, inflamatia urechii, insomnii, otite, panaritiu, rani, tuse uscata - pentru rani si abcese sau arsuri se coace bulbul si se bandijoneaza local, tinctura calda aplicata in ureche, spalaturi cu infuzie de petale, alifie, gargara cu infuzie.

Citeste si despre:

Boala plamanului alb Orezul brun vs orezul alb - beneficii si atentionari Hipertensiunea de halat alb Trifoiul rosu sau alb, planta cu multiple beneficii asupra sanatatii Albirea parului: solutii la domiciliu 40 de modalitati prin care puteti utiliza otetul Revino-ti dupa sarbatori Calitatea materialului seminal Neoplazia vulvara intraepiteliala (NVI) Candidoza orala
Cere sfatul medicului ×