Hipertensiunea de halat alb

Actualizat: 06 August 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati


Pentru a intelege ce inseamna hipertensiunea de halat alb trebuie facuta mai intai o scurta sau rapida trecere in revista a ceea ce inseamna hipertensiunea.

Hipertensiunea arteriala se refera la cresterea sustinuta a valorilor tensiunii arteriale sistolice si/sau diastolice >140/85mmHg.

O patologie des intalnita in randul populatiei, hipertensiunea, reprezinta un factor de risc major, cu complicatii pe termen lung in lipsa tratamentului.

O categorie aparte,hipertensiunea de halat alb, este intalnita uneori in practica medicala, si se refera la o hipertensiune care nu este neaparat nociva ci care mai degraba exprima un puseu de tensiune temporar cauzat de prezenta unui cadru medical sau a unui medic (purtator de halat alb) care poate produce acest puseu de tensiune.

Ce este tensiunea arteriala? Ce este hipertensiunea?

Cord-ul are doua secvente majore care se succed in permanenta, care poarta denumirea de sistola (sau contractie) si diastola (sau relaxarea de dupa contractie).

Din acest motiv, cand vorbim de tensiunea arteriala vorbim de o valoare mai mare denumita si sistolica si reprezinta preziunea exercitata de sange asupra peretiilor vaselor in timpul contractiei si de o tensiune cu o valoare numerica mai mica care reprezinta presiunea coloanei de sange asupra peretilor vasculari in timpul diastolei (sau a relaxarii de dupa contractie).

O tensiune normala nu este neaparat o valoare numerica clara ci este mai degraba un interval, deoarece tensiunea arteriala normala trebuie sa tina cont de numerosi factori care pot influenta totusi in mod fiziologic fara a vorbi de o hipertensiune aceasta valoare a tensiunii arteriale.

Astfel ca la femei tensiunea va fi in permanenta mai scazuta decat la un barbat.

O persoana care consuma mai putine lichide va avea tensiunea arteriala mai scazuta deoarece volemia (volumul de sange circulant este mai scazut), din acelasi motiv o persoana cu o greutate mai mica are o tensiune arteriala mai mica, deoarece volumul de sange este procentual din greutatea totala (7% cu aproximatie. 7% din 50 de kg inseamna 3,5 litri timp in care 7% din 100 kg inseamna 7 litri) astfel ca in functie de volumul de sange si tensiunea variaza.

Inaltimea este iarasi un factor dar si constitutia, o persoana obeza va avea tendinta sa aiba tensiunea usor mai mare timp in care persoanelor atletice ce efectueaza adesea si constant exercitiu fizic vor avea o tensiune mai mica.

De asemenea, o valoare sensibil diferita poate fi in masurarea tensiunii arteriale la diferite brate, totusi diferenta intre bratul stang si cel drept nu are voie sa depaseasca 5 maxim 10 mmHg atat la valoarea sa sistolica cat nici la cea diastolica.

Hipertensiunea inseamna depasirea valorilor arbitrare peste acest normal si care poate sa aiba 4 grade diferite. Influenta factorilor genetici,a mecanismelor neurale, renale, vasculare sau hormonale, pot avea impact asupra  organismului in ceea ce priveste mecanismele de adaptare sau raspuns la tratament.

Hipertensiunea de halat alb

Hipertensiunea de halat alb inseamna in fapt ca si etiologie o hipertensiune care nu ascunde in spate o afectiune cardiaca sau renala dupa cum este cazul la hipertensiunea propriu-zisa ci are o componenta in special neurologica, adica are la baza o anxietate de medic sau de spitale.

Datorita acestei anxietati exista o descarcare de adrenalina (hormonul stresului si al starii de agitatie) dar nu numai, si de o serie de alte modificari in organism.

Adica un puls mai accelerat si o crestere semnificativa a numarului de respiratii odata ce este luata tensiunea arteriala intr-un mediu spitalicesc sau de catre un medic echipat corespunzator (cu un halat medical) si care va produce un puseu de tensiune pentru o persoana care isi masoara frecvent tensiunea si nu este cunoscut a fi hipertensiv.

Metode de diagnostic corect a hipertensiunii arteriale

Atunci cand valorile tensionale masurate in cabinetul medical depasesc valoarea de 140/85mmHg, la cel utin trei vizite, iar monitorizarea la domiciliu releva valori normale, se poate ridica suspiciunea unei hipertensiuni de halat alb. Cu o rata a incidentei cuprinsa intre 15-30%,  cea mai elocventa metoda de diagnostic este aceea ca pacientului sa ii fie montat un holter de tensiune de 24 de ore.

Acest aparat montat pe bratul stang (de regula al pacientului) va efectua o masurare constanta (de regula la fiecare 20 de minute, deci de 3 ori per ora, timp de 24 de ore) atat in perioada de activitate normala cotidiana (chiar recomandat ca activitatea sa se desfasoare la fel ca in orice alta zi obisnuita) cat si pe perioada somnului.

Iar pe aceasta perioada de 24 de ore nu mai este voie a exista oscilatii majore de tensiune sau pusee semnificative deoarece componenta de nervozitate ori de anxietate cauzata de prezenta medicului sau de evaluare intr-un mediu spitalicesc dispare complet (pacientul este fie acasa,la serviciu sau intr-un mediu cunoscut fara alte componente medicale posibil cauzatoare de stres).

Concluzii

Hipertensiunea de halat alb ar fi o conditie care nu ar necesita un tratament medicamentos , insa necesita o atentie sporita asupra regimului igieno-dietetic, identificarea factorilor de risc si imbunatatirea stilului de viata.

Insa faptul ca multe hipertensiuni reale se ascund voit sau involuntar de catre pacienti in spatele acestui termen este posibil si datorat unei cunoasteri mai mici a pericolului ce inseamna hipertensiune dar si a pericolului asupra a ce presupune o hipertensiune chiar si in grad mai mic netratata corespunzator sau care nu se permite a fi diagnosticata adecvat deoarece este mascata de aceasta hipertensiune de halat alb.

Cazul fericit este ca doar acesta sa fie raspunsul unei valori mari a tensiunii arteriale deoarece aceasta conditie de anxietate si nervozitate poate nu este una patologica si nu implica si alte componente de patologii in corpul uman si asadar nu implica nici riscuri si nici complicatii adiacente.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Hipertensiunea arteriala - generalitati Monitorizarea Ambulatorie a Tensiunii Arteriale (MATA, ABPM, Holter TA) Tensiunea oscilanta - cum te afecteaza Tensiunea arteriala oscilanta si riscurile acesteia Investigatii cardiologice de rutina 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Tensiunea arteriala Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica) Hipertensiunea arteriala la copii Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare