Neoplazia vulvara intraepiteliala (NVI)

Actualizat: 21 Septembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este neoplazia vulvara intraepiteliala - NVI?


Neoplazia vulvara intraepiteliala (NVI) consta in prezenta de celule anormale in tegumentul vulvar. Acest proces poate apare in orice zona a vulvei. Poate apare intr-o singura zona sau in mai multe zone ale tegumentului vulvar in acelasi timp. NVI prezinta diferite grade de severitate sau stadii.

Stadii

- NVI I: modificari anormale usoare ale celulelor tegumentului (displazie usoara)
- NVI II: modificari anormale moderate ale celulelor tegumentului (displazie moderata)
- NVI III: modificari anormale severe ale celulelor tegumentului (displazie severa)

NVI este o modificare precanceroasa in tegumentul vulvar. Aceasta afectiune NU ESTE CANCER. Daca este lasata netratata poate disparea sau se poate dezvolta, transformandu-se in cancer. Totusi, acesta este un proces foarte lent si sunt necesari mai multi ani pentru a se transforma in cancer. NVI apare la femeile de orice varsta. Momentan, se pare ca exista o crestere a numarului de cazuri cu NVI la femeile mai tinere. De asemenea, femeile cu pielea de culoare deschisa (blonde) par a fi mai predispuse sa dezvolte NVI decat femeile cu pielea mai inchisa la culoare. Nu se stie daca NVI este o boala cu transmitere sexuala; dar, unele forme de NVI au fost asociate cu transmiterea sexuala.

Semne si simptome

- prurit (mancarime vulvara) usoara spre severa
- arsura vulvara usoara spre severa

Pot aparea modificari ale culorii tegumentului vulvar:
- alb palid;
- roz spre rosu;
- maro inchis

Tegumentul poate fi ingrosat si alb.

Diagnosticarea NVI

Diagnosticul este pus de medicul specialist ginecolog, in urma examinarii cu atentie a vulvei. Se aplica o solutie de otet pe tegumentul vulvar. Acest proces se numeste spalatura cu acid acetic. Aceasta spalatura va colora toate zonele anormale in alb. Se va preleva o biopsie vulvara din zonele anormale. Mostra va fi trimisa la anatomopatolog care o va evalua pentru a cauta celule anormale. Rezultatul biopsiei este disponibil in aproximativ 1 saptamana.

Cauze

Cauza exacta a NVI este necunoscuta. Se fac studii pentru a se determina cauza. Urmatorii factori care au fost asociati cu NVI:
- virusul Papilloma Uman (HPV)
- virusul Herpes Simplex -Tipul 2 (HSV 2)
- fumatul
- imunosupresia
- iritatiile vulvare cronice

Tratament

Tratamentul poate cuprinde oricare dintre urmatoarele:

- Crema cu Fluorouracil 1% administrata topic, adica un strat subtire de crema se aplica in zona indicata de medicul specialist. Aceasta crema inlatura celulele anormale ale tegumentului si permite tegumentului nou format, sanatos sa se dezvolte in locul celui indepartat.
Precautie: Se foloseste numai conform instructiunilor medicului. Aceasta crema poate produce arsuri, iritatia si inrosirea tegumentului. Daca apar aceste efecte secundare, trebuie consultat medicul specialist.

- Injectiile cu Interferon
Se administreaza de trei ori pe saptamana pe o perioada de 4 pana la 6 saptamani. Ajuta sistemul imun sa lupte impotriva celulelor anormale.
Precautie: Pot cauza febra, cefalee, frisoane si oboseala.

- Chirurgie sau terapie cu laser
Se inlatura celulele anormale fie chirurgical, fie cu ajutorul laserului.
Precautie: Se foloseste numai dupa ce alte metode s-au dovedit ineficiente in indepartarea celulelor anormale.

Ingrijire ulterioara

NVI este o afectiune care poate reapare dupa tratament. Din acest motiv, este importanta monitorizarea bolnavului prin controale periodice. La fiecare control, se poate indica repetarea spalaturii cu acid acetic. Se recomanda revenirea la control daca simptomele, precum mancarimea si arsurile reapar, pentru asigurarea ca NVI nu a recidivat sau ca nu au aparut alte complicatii, cum ar fi o infectie bacteriana.
Se recomanda abandonarea fumatului!


Citeste si despre:

Neoplazia endocrina multipla - semne, tipuri, diagnostic Manifestarile neoplazice, primele semne ale cancerului Recomandari pentru evitarea dezvoltarii neoplaziei mamare Tehnici de reproducere asistata (ART) - mama surogat Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Terapia adjuvanta in cancer Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina Care sunt optiunile de tratament pentru cancerul la san Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului Tratamentul carcinomului cu localizare initiala necunoscuta Cancerul colorectal Patologie traumatica - plagi si contuzii Cancerul ovarian Sindromul ascitic (acumularea de lichid in abdomen) Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Cancerul ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul femeilor