Coada racului (Potentilla anserina)

Coada racului este o planta medicinala intalnita pe malurile nisioape de pe marginea apelor, in locuri umede, in zone de deal si munte.

Planta cu tulpini taratoare, peri rari si o rozeta specifica in punctul de pornire al tulpinilor. In varful tulpinii se afla o singura floare, izolata, cu cinci petale, de culoare galben-aurie. Frunzele au margini zimtate.

Coada racului se recolteaza in perioada infloririi, in luna mai pana in luna septembrie. In scop medicinal se utilizeaza partea aeriana a plantei si mai ales rozeta de frunze bazale, florile si rizomii.

Planta este bogata in substante amare si tanin, flavone, colina, steroli, mucilagii,  saruri minerale, ulei volatil si substante glucidice. Printre proprietatile ei se numara efectul astringent, hemostatic, coagulant. antiseptic, antispastic.

Frunzele tinere ale plantei se pot consuma sub forma de salata sau supe de verdeturi.

 

Uz intern:

- diaree, dizenterie, hemoptizii, metrorargii, artrita, colica abdominala, dismenoree, enterocolita, guta, artrita, astm bronsic, tuse convulsiva, angine pectorale, convulsii, epilepsie, incontinenta urinara - sub forma de infuzie, decoct.


Uz extern:

- leucoree, gingivita, arsuri, eczeme, ulceratii cutanate, plagi - sub forma de bai, gargara, compresa, cataplsma

Citeste si despre:

De ce racim vara? Sindromul de coada de cal - cauze, simptome tratament De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal? Transpiratia si mirosul corpului Bolile pancreasului Impactul caniculei asupra persoanelor cu afectiuni cardiovasculare Se poate trai fara pancreas? Cancerul pancreatic, cea mai agresiva forma de cancer Adevarul din spatele miturilor despre sanatate Reactii ale pielii cauzate de plante