Planta cu frunze dintate, intalnita in locuri umbroase si umede, mai ales in paduri si livezi. fructele, ca si tulpina, sunt paroase. Florile, aflate in capatul unei codite lungi, au cinci petale, de culoare galben-auriu.
In scop fitoterapeutic se folosex radacina si rizomii, dar si partea aeriana in perioada de inflorire (varfurile). Varfurile se recolteaza in lunile mai si iunie. Radacinile se recolteaza in luna septembrie, cel tarziu in octombrie. Cerentelul contine taninuri, ulei volatil, geina, substanta bactericida care determina mirosul de cuisoare specific rizomilor plantei.
Planta are actiune aseptica, antidiareica si astringenta. Din frunze de cerentel se pot face salate cu gust acrisor si cu un bogat continut de vitamina c.
Uz intern:
- radacina si partea aeriana in perioada de inflorire - dizenterie, enterite infectioase, diaree, febra tifoida,
hemoroizi, adjuvant in sangerari uterine, metrorargii, tuberculoza, bronsite
cronice, faringoamigdalitae, astenie, depresie, dureri dentare, cefalee,
oftalmii - sub forma de decoct, infuzie, pulbere.
- radacina si partea aeriana in perioada de inflorire - aftoze, ulceratii cutanate, leucoree, halena, blefarita,
stomatite, gingivite - sub forma de
decoct, spalaturi sau gargara (dupa caz).
Contraindicatii:
- Supradozajul provoaca varsaturi, stari de greata. Nu se recomanda in boli hepatice.