Planta bienala sau trienala, ceapa este una din cele mai des
intalnite legume, mai ales in partea de sud si sud-est a tarii.
Ceapa are in sol un bulb iar la suprafata solului cresc
frunzele cu forma cilindrica. In cel de-al doilea an creste tulpina in varful
careia exista o inflorescenta rotunda care contine numeroase flori albe, de
dimensiuni reduse. In scop medicinal se utilizeaza bulbii recoltati la
sfarstiul verii. Ceapa se cultiva primavara in luna martie-aprilie si se
recolteaza in lunile august sau septembrie sau in luna august si se recolteaza
in luna iunie a anului urmator.
ceapa contine saruri minerale (sodiu, potasiu, fier, sulf, iod, siliciu, fosfat), principii antibiotice, glucide, lipide, zaharoza, acizi organici, steroli, vitamine (vitamina c, vitamine din grupul b, vitamina E), ulei volatil, saponine.
Are efect antimicrobian, antiinfections, antihelminitic, antibacterian, antiseptic, carminativ, diuretic, expectorant, febrifug, hipoglicemic, echilibrant glandular, antiscrelotic, antitrombozic, vermifug, diuretic, hipotensiv, stomahic, vasodiliatator, stimuleaza imunitate, combate raceala.
Ceapa este folosita ca si condiment sau aliment in gastronomie.
Uz intern:
- edeme, pleurezie,diaree, pericardita, ascita, bronsita, tuse, diabet, hipercolesterolemii, arteroscreloza, hpertensiune arteriala, hipercoabulabiliatate, tromboza, anorexie, infectii ale cailor respiratorii superioare, astenie, infectii genito-urinare, prostatita, rahitism, paraziti intestinali, surmenaj, impotenta, boli reumatice - sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- abcese, panaritii, nevralgii dentare, piodermite, arsuri, degeraturi, furuncule, stomatite, plagi, pistrui - sub forma de bai locale, compresa, cataplasma.