Oamenii considera ca scurgerile urinare frecvente apar din cauza capacitatii reduse a vezicii urinare. Capacitatea vezicii urinare este de 300 - 400 ml si aceasta isi mareste capacitatea in timpul umplerii. Astfel, pentru a elima, zilnic, un volum de 1200 - 1500 ml un om ar trebui sa se duca la toaleta de aproximativ 4 - 7 ori.
Cauzele scurgerilor urinare frecvente sunt: slabirea musculaturii, efectele secundare ale unor tratamente medicamentoase sau infectii. Administrarea tratamentelor medicale sunt un real ajutor.
Daca in timpul noptii mergeti mai mult de doua ori la baie, atunci trebuie sa consultati medicul, deoarece poate fi vorba despre un enurezis nocturn.
Cantitatea de lichid consumata zilnic difera de la individ la individ in functie de masa corporala si activitatea fizica practicata. Potrivit specialistilor, persoanele sanatoase trebuie sa consume lichide atunci cand se manifesta senzatia de sete.
Consumul normal de lichide scade concentractia urinei si previne aparitia infectiilor urinare, litiazei renale si deshidratarii.
Problemele vezicii urinare afecteaza atat femeile, cat si barbatii in diferite etape ale vietii. Totusi, aceste afectiuni sunt mai frecvente in urmatoarele situatii:
- femeile care au avut mai multe nasteri;
- varstnicii;
- barbatii care au un istoric cu probleme de prostata;
- pacienti cu diverse afectiuni la coloana vertebrala.
Potrivit medicilor, vezica normal functionala trebuie sa permita consumul unei cantitati normale de lichide. Se recomanda doar reducerea consumului de cafea si bauturi care contin coferina, deoarece aceasta stimuleaza activitatea vezicii urinare.
Problemele de prostata pot fi cauzate de o vezica urinara hiperactiva, fara a exista o legatura cu alte patologii neurologice, cum ar fi marirea in dimensiune a prostatei. Ambele situatii cauzeaza eliminarea frecventa a urinii, dar tratamentele sunt diferite.
Exercitiile Kegel sunt practicate de femei dupa nastere pentru a mentine controlul asupra vezicii urinare. Medicii recomanda aceste exercitii si barbatilor.
Tehnica de practicare:
- in timpul mictiunii reduceti brusc jetul urinar;
- reincepeti mictiunea;
- dupa golirea vezicii urinare, contactati muschii timp de 3-5 secunde;
- relaxati-va muschii, stomacul si fesele.
Daca afectiunile vezicii urinare va provoaca neplaceri consultati medicul specialist. Incontinenta urinara este o problema medicala tratabila, nu este o patologie specifica varstei inaintate. Tratamentul este recomandat in functie de cauze si de starea generala de sanatate a pacientului.
Un stil de viata sanatos joaca un rol de sustinere in prevenirea si ameliorarea problemelor vezicii urinare. Potrivit medicilor, exercitiile fizice practicate cu regularitate si exercitiile Kegel pot reduce simptomele incontinentei urinare, scaparile de urina cauzate de tuse sau stranut.
Frecvent, incontinenta urinara este cauzata de kilogramele in plus, in consecinta adoptarea unei diete de slabit contribuie la prevenirea afectiunilor de vezica urinara.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.