Compozitie
Unguent translucid de culoare aproape alba ce contine 3% acyclovir intr-o baza de parafina sterila, anhidra.
Indicatii
Zovirax unguent oftalmic este indicat in tratamentul keratitelor cu virus herpes simplex.
Dozare si mod de administrare
Dozele sunt aceleasi pentru toate grupele de varsta. 1 cm de unguent trebuie aplicat in sacul conjunctival inferior de 5 ori pe zi la aproximativ 4 ore interval. Tratamentul trebuie continuat inca cel putin 3 zile dupa vindecare.
Contraindicatii
Zovirax unguent oftalmic este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la aciclovir.
Masuri de precautie
Pacientii trebuie preveniti ca imediat dupa aplicare pot sa apara senzatii de intepaturi usoare, tranzitorii.
Mutageneza: rezultatele unor variate teste de mutagenicitate in vitro si in vivo arata ca zovirax nu prezinta risc genetic la om. Efecte asupra fertilitatii: la sobolani si caini, s-a evidentiat aparitia de efecte adverse reversibile asupra spermatogenezei, asociate unei toxicitati generale, dar numai la doze de Zovirax mult peste dozele terapeutice recomandate. Studii pe doua generatii de soareci nu au evidentiat efecte ale Zovirax, administrat oral, asupra fertilitatii. Nu exista informatii referitoare la efectul Zoviraxului unguent oftalmic asupra fertilitatii la femei. In ce priveste fertilitatea masculina, s-a aratat ca Zovirax tablete nu are efect sigur asupra numarului, morfologiei si motilitatii spermatozoizilor.
Carcinogeneza: studii indelungate la sobolani si soareci au aratat ca Aciclovirul nu prezinta risc carcinogenetic. Sarcina si alaptare: Administrarea sistemica de Zovirax nu a produs efecte embriotoxice sau teratogene la sobolani, iepuri sau soareci. Experienta la om este limitata, de aceea Zovirax unguent oftalmic trebuie administrat numai cand beneficiile potentiale sunt mai mari decat eventualele riscuri fetale. Exista date restranse care mentioneaza ca medicamentul se excreta in laptele matern.
Reactii adverse
Imediat dupa aplicarea de Zovirax unguent oftalmic pot aparea senzatii de intepaturi usoare, tranzitorii, la un procent mic din pacienti. S-a mentionat aparitia de keratopatie superficiala punctiforma, care nu a necesitat intreruperea tratamentului si s-a vindecat fara sechele. De asemenea, s-a mentionat posibilitatea aparitiei unei iritatii si inflamatii locale, cum ar fi blefarita si conjunctivita.