Migrena oftalmica

Actualizat: 03 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Migrenele oculare sunt tulburari vizuale temporare nedureroase, care pot afecta unul sau ambii ochi.

Desi ele pot fi infricosatoare, migrenele oculare sunt de obicei inofensive si se amelioreza de la sine fara medicatie in circa 30 de minute.

Migrenele cu aura sunt de obicei de natura vizuala, dar ele pot include si tulburari de auz, de vorbire sau miros, senzatie de amorteala sau furnicaturi progresive la fata, brate si picioare sau slabiciune generalizata.

Simptomele migrenelor oculare

Potrivit specialistilor, simptomele acestei afectiuni - numita si migrena retiniana - pot include: - Probleme de vedere care afecteaza un singur ochi.

Aceste probleme includ:

- lumini intermitente

- unghiuri moarte in campul vizual

- orbire temporara


- Pierderea vederii poate fi o complicatie a migrenei retiniana.

- Dureri de cap care dureaza de la 4 pana la 72 de ore. Durerile de cap tind sa:

- afecteze doar o parte a capului

- fie moderate sau foarte dureroase

- fie insotite de pulsatii pe masura ce cresc in intensitate

- se amplifice atunci cand persoana afectata este fizic activa


Alte simptome includ"

- greata

- varsaturi

- sensibilitate neobisnuita la lumina sau sunet.


Un alt simptom important este faptul ca pierderea vederii afecteaza un singur ochi.

Multe persoane au probleme cu identificarea diferentei dintre luminile intermitente sau sufera orbire partiala - care implica ambii ochi- desi aceste manifestari afecteaza doar unul dintre ochi.

Migrena cu aura normala, care poate implica lumini intermitente si puncte oarbe in campul vizual, este de fapt, o problema destul de des intalnita.

Acest tip de migrena afecteaza aproximativ 20% din persoanele care sufera de migrene.

Acoperind un ochi, apoi pe celalalt, va poate ajuta sa depistati daca problema afecteaza un unul sau amandoi ochii.

Cauze

Se presupune ca migrenele oculare au aceleasi cauze ca si durerile de cap.

Migrenele au aproape sigur o baza genetica, iar unele studii sustin ca 70% din persoanele care sufera de aceasta tulburare au un istoric familial in care sunt prezente migrenele.

Se pare ca migrenele sunt declansate prin activarea unui mecanism din creier, care elibereaza substante inflamatorii in jurul nervilor si a vaselor de sange ale capului si creierului.

De ce se intampla acest lucru si ce duce la rezolutia unei migrene oculare spontane ramane inca necunoscut.

Studiile de imagistica au arata ca apar schimbari in fluxul sangvin la nivelul creierului in timpul migrenelor oculare si aura vizuala, dar cauza principala a acestor modificari nu este cunoscuta.

Migrenele afecteaza cel mai frecvent adultii intre 30 si 40 de ani, dar debuteaza de obicei la pubertate, si trebuie stiut ca migrenele oculare pot afecta si copiii. Femeile prezinta un risc de 3 ori mai mare de a suferi de migrene oculare decat barbatii.

Factorii declansatori ai migrenelor oculare pot include anumite alimente cum ar fi branzeturile, bauturile cofeinizate, vinul rosu, carnea afumata, precum si ciocolata dar si aditivii alimentari, cum ar fi glutamatul monosodic (GMS) si indulcitorii artificiali.

Alti posibili factori declansatori ai migrenelor includ fumul de tigara, parfumurile si alte mirosuri puternice, luminile intermitente, lipsa de somn si stresul emotional.

Diagnostic

Pentru a diagnostica o migrena oculara, medicul va intreba ce simptome prezentati si va examina ochii. Oftalmologul va incerca sa excluda alte probleme care ar putea cauza efecte similare.

Acestea includ:

- Amauroza fugace. Acesta este termenul pentru orbirea temporara cauzata de lipsa fluxului de sange la ochi. Aceste simptome pot fi cauza blocajului unei artere care duce la ochi.

- Spasme in artera care alimenteaza retina cu sange.

- Arterita cu celule gigant. Aceasta afectiune cauzeaza inflamarea vaselor de sange. Poate duce la probleme de vedere si orbire.

- Alte probleme ale vaselor de sange in cazul bolilor autoimune.

- Abuzul de droguri.

- Conditiile care favorizeaza coagularea anormala a sangelui. Aceste conditii includ boala de celule secera si policitemie.

Pentru ca in general, migenele oculare sunt inofensive si dispar singure dupa aproximativ 30 de minute, acestea nu necesita de obicei, nici un fel de tratament.

Daca sunteti la volanul masinii sau desfasurati alte activitati ce necesita o vedere buna si suferiti temporar de o migrena oculara, opriti-va din activitate si relaxati-va pana cand vederea revine la normal.

Daca sofati, opriti la marginea drumului cat mai posibil cu putiinta in conditii de siguranta si asteptati pana cand migrena dispare complet.

Medicul va poate sfatui cu privire la cele mai noi si eficiente medicamente pentru tratarea migrenelor, inclusiv medicamente concepute pentru a preveni viitoare atacuri.

Oamenii care se confrunta cu migrene care dureaza mai mult de 24 de ore sau care sufera de mai mult de 2 migrene pe luna, ar trebui sa se supuna unui tratament de prevenire.

Daca migrenele oculare sau durerile de cap intense sunt asociate cu stresul, este posibil sa reduceti frecventa acestor tulburari fara medicatie ci printr-o alimentatie regulata si sanatoasa, odihna si prin activitati precum yoga sau masaj.

Alimentatia ca factor declansator

Asocierea unor alimente cu declansarea migrenelor nu este pe deplin dovedita, insa anumite alimente au fost suspectate de declansarea sau agravarea migrenelor.

- Produsele lactate - Branza veche ar trebui evitata. Cheddar, emmentaler, Gruyere, Stilton, Brie, Camembert albastru, toate aceste tipuri de branza se incadreaza in aceasta categorie.

Ele contin o substanta chimica numita tiramina, care este considerata a fi un declanasator de migrene.

-Ciocolata - Ciocolata este un factor declansator cunoscut pentru cei care sufera de migrene din cauza densitatii ridicate a feniletilaminei din compozitia sa.

Acest compus este prezent nu doar in bomboanele de ciocolata, dar si in cacao si in alte alimente precum branzeturile galbene, vinul rosu, fructele citrice si placinta cu branza.

- Aditivi - Alimentele care contin cantitati mari de aditivi precum glutamatul monosodic (GMS), nitratii si indulcitorii artificial ar trebui evitate.

Mancarea chinezeasca si supele conservate tind sa contina cantitati semnificative de GMS, in timp ce carnatii si slanina preparata contin nitrati.

- Fructele prea coapte, uscate si citricele - Anumite fructe pot declansa migrene, in special cele care sunt extrem de dulci.

Fructele uscate, sucurile de citrice si fructele prea coapte se pot numara printre declansatorii migrenelor. Exemplele includ smochine, stafide, babanele si fructele de papaya coapte excesiv.

Conservele de fructe in sirop indulcit cu adaos de conservanti pot servi, ca factorideclansatori. In general, fructele proaspete sunt cele mai bune.

- Acoolul - Bauturile alcoolice sunt un declansator major pentru cei care sufera de migrene si ar trebui sa fie evitate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Bolile ochiului 13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Cefaleea la varstnici Durerile de cap pot semnala un motiv de ingrijorare? Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat