VITAMINA D3, fiole

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
1 fiola cu 1 ml de solutie apoasa continand 200 000 U.I. vitamina d3 (colecalciferol).

Actiune terapeutica
Vitamina liposolubila, provenind din precursori de origine animala si vegetala, vitamina d3 intervine in metabolismul calciului si al fosforului; favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si indirect a fosforului; stimuleaza formarea si depunerea in oase a fosfatului de calciu (prin activarea fosfatazei) si scade eliminarea urinara a acestuia. La doze mari mobilizeaza calciul din oase crescand concentratia lui in sange si urina. Vitamina D din piele reprezinta o sursa suficienta in conditiile expunerii optime la soare.

Indicatii
Rahitism si tetanie hipocalcemica. Osteoporomalacie.

Doze si mod de administrare
Rahitism si tetanie hipocalcemica:
Profilactic, 200 000-400 000 U.I. la fiecare 6 luni injectabil, pana la varsta de 5 ani.
Curativ, 200 000 U.I. injectabil i.m., o data pe saptamana, 2 saptamani.
Osteoporomalacie: cate 200 000 U.I. injectabil la fiecare 15 zile, timp de 3 luni.

Contraindicatii
Hipercalcemie, hipercalciurie, sarcoidoza, litiaza renala, hipersensibilitate la vitamina d. Se va evita administrarea vitaminei d in timpul sarcinii si al alaptarii. Prudenta in insuficienta renala. La batrani, la bolnavii imobilizati, in hipercolesterolemie, in hipotiroidism nu se administreaza doze mari. In tratamentele cu doze mari repetate, se supravegheaza calcemia si calciuria si se va intrerupe administrarea cand calcemia depaseste valoarea normala, iar calciuria depaseste valoarea de 300-400 mg/24 ore.
Interactiuni medicamentoase:
Tratamentul indelungat cu barbiturice si fenitoina scade eficacitatea vitaminei D (cresc inactivarea metabolica).
Diureticele tiazidice favorizeaza hipercalcemia la hipoparatiroidienii tratati cu vitamina D.
Administrarea impreuna cu digitalice determina un risc crescut de aritmii cardiace prin hipercalcemie si poate micsora eficacitatea blocantelor canalelor de calciu.

Reactii adverse
Doze mari pot provoca fenomene de hiper-vitaminoza: anorexie, greata, voma, hiposalivatie, astenie, cefalee, somnolenta, dureri abdominale, diaree, poliurie cu urina diluata, sudoratie, sete, slabiciune, pierdere in greutate, decalcifierea oaselor, hipercalcemie si hipercalciurie. Ca tratament se va intrerupe administrarea vitaminei D si se va recomanda o dieta bogata in lichide si saraca in calciu. Fenomenele supradozarii pot fi partial antagonizate de corticoizi.


Citeste si despre:

Anemia prin deficit de vitamina B12 Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Top 8 remedii naturale cu lamaie, preparate acasa Suplimentele nutritionale Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor O pacienta cu luxatie congenitala bilaterala de sold si interventii chirurgicale succesive a ales recuperarea in spitalul de recuperare din orasul medical Ce trebuie sa stii despre cancerul de prostata: cauze, simptome, variante de tratament Spasmofilie - cauze, simptome, tratament Caderea parului - top 5 ingrediente naturale recomandate Colagen – beneficii pentru sanatate Spasmofilia manifesta - scaderea nivelului de calciu din sange Intareste-ti imunitatea cu suplimente naturale in aceasta perioada
Cere sfatul medicului ×