VITAMINA A

Prospect

Publicat: 20 Septembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Prezentare

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 12 capsule moi.

Compozitie

O capsula moale contine vitamina a 15 mg (50000 U.I.) corespunzator la vitamina a palmitat 27,75 mg si excipienti: ulei de soia, gelatina, anhidrisorb 85%, glicerol 85%, p-hidroxibenzoat de etil sare sodica, p-hidroxibenzoat de propil sare sodica.
Grupa farmacoterapeutica: vitamina a si D, inclusiv combinatii ale vitaminei a cu vitamina d.

Indicatii

Tratamentul starilor de hipovitaminoza asociate carentei alimentare, tulburarilor de absorbtie se de depozitare a vitaminei a, manifestate prin adaptare deficitara la intuneric, nictalopie, xeroftalmie, ulceratii corneene, keratomalacie, xeroza cu hipercheratoza foliculara.
Afectiuni cronice insotite de modificari structurale si functionale ale unor epitelii: ozena, bronsita cronica, stomatita, glosita, gastrita atrofica.

Contraindicatii

- hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.
- tulburari de absorbtie a lipidelor.
- insuficienta renala.
- Hipervitaminoza A.
- Copii cu varsta sub 8 ani (datorita formei farmaceutice si a concentratiei).
- Malabsorbtie cronica
- Administrarea concomitenta de medicamente care interfereaza cu absorbtia vitaminei A.

Doze si mod de administrare

Copii 8-15 ani: doza zilnica recomandata in hipovitaminoza este de o capsula moale (50000 U.I.); curele se repeta la fiecare 15 zile, pana la refacerea rezervei hepatice normale.
Adulti si adolescenti: doza recomandata este de o capsula moale de 2 ori pe zi (100000 U.I.), timp de 3 zile, apoi o capsula moale (50000 U.I.) pe zi timp de 15 zile; curele se repeta la fiecare 15 zile, pana la refacerea rezervei hepatice normale.
Pentru a evita aparitia intoxicatiei cronice nu se va prelungi inutil tratamentul.
In sindromul de malabsorbtie se administreaza o capsula moale (50000 U.I.) pe zi.
In conditii de carenta alimentara a vitaminei a asociata cu malabsorbtie se administreaza 4 capsule (200000 U.I.) la fiecare 3-5 luni.

Masuri de precautie

In cazul asocierii mai multor produse medicamentoase continand aceasta vitamina, pentru a se evita supradozajul, trebuie sa se tina cont de doza totala de vitamina A.
Vitamina A 50000 U.I., capsule moi poate provoca reactii alergice (chiar intarziate) datorita continutului in p-hidroxibenzoat de etil sare sodica si p-hidroxibenzoat de propil sare sodica.
Vitamina A 50000 U.I., capsule moi este contraindicata la pacientii alergici la arahide sau soia datorita continutului in ulei de soia.

Interactiuni

Administrarea concomitenta de neomicina, ulei mineral, colestipol sau colestiramina reduce absorbtia vitaminei A, scazand concentratia plasmatica a acesteia.
Administrarea contraceptivele orale concomitent cu vitamina a poate creste concentratia plasmatica a acesteia.
Administrarea concomitenta de vitamina a si etretinat sau isotretinoincreste riscul aparitiei efectelor adverse.
Tetraciclina administrata concomitent cu vitamina a in doze zilnice de 50000 U.I. (o capsula moale) sau mai mari, poate produce hipertensiune intracranianabenigna.
Vitamina E faciliteaza absorbtia, depozitarea hepatica si utilizarea hepatica a vitaminei a, reducand toxicitatea acesteia.
Doze zilnice mari de vitamina A (250000 U.I. 5 capsule moi) pot contracara efectele de la nivelul osului ale tratamentului cu produse continand calciu, fiind posibila aparitia hipercalcemiei.

Atentionari speciale

Este necesara prudenta la pacientii care prezinta ciroza si alte afectiuni hepatice, inclusiv hepatita virala, insuficienta renala cronica si alcoolism cronic.
La pacientii cu obstructie biliara sau cu insuficienta a pancreasului exocrin, preparatele orale de vitamina A nu se absorb si in consecinta nu sunt eficace.
Se evita administrarea in timpul sarcinii si alaptarii.

Sarcina si alaptarea

Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere. Riscul potential la om este necunoscut. La om au fost raportate malformatii in cazul administrarii in timpul sarcinii de doze mari de vitamina A. In concluzie, vitamina A nu va fi administrata in timpul sarcinii decat in caz de carenta grava si nu se va depasi doza zilnica de 100000 U.I. pe zi (2 capsule moi).
Vitamina A nu se administreaza in timpul alaptarii datorita riscului de supradozaj la nou-nascut.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Vitamina A nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Administrarea unor doze mari de Vitamina A pe o perioada lunga de timp poate determina aparitia hipervitaminozei a. Reactiile adverse ale hipervitaminozei A sunt: fatigabilitate, iritabilitate, anorexie si pierdere in greutate, greata, varsaturi, stare sub-febrila, hepatosplenomegalie, uscare si descuamare cutanata si a mucoaselor (cheilita, dermatita, descuamare palmo-plantara, stomatita), prurit, alopecie, uscarea parului, anemie, cefalee, hipercalcemie, dureri la nivelul oaselor si articulatiilor, hipertensiune intracraniana, tinitus, tulburari vizuale.
Aceste simptome dispar lent la oprirea administrarii vitaminei A si pot persista cateva saptamani.

Supradozaj

Simptome
Efectele acute ale hipervitaminozei A constau in: sangerarea gingiilor, stari de confuzie sau excitatie, varsaturi, diaree, ameteli, somnolenta, vedere dubla, hipertensiune intracraniana cu cefalee si edem papilar, exoftalmie, prurit si descuamare cutanata, mai ales la nivelul buzelor si palmelor, caderea parului, conjunctivita, cheilita, stomatita, tumefactii dureroase la nivelul extremitatilor si in regiunea occipitala (prin hiperostoze), hepatosplenomegalie.
Efectele supradozajului apar in aproximativ 6 ore dupa ingestia unor doze foarte mari de vitamina A.

Tratament
Se opreste administrarea vitaminei A si, daca este necesar, se instituie tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.

Citeste si despre:

Vitaminele care sporesc fertilitatea Deficitul de vitamina D Vitaminele sustin un mod de viata sanatos Topul vitaminelor pentru iarna 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor (P)Oare sunt insarcinata? 6 semne ce pot indica prezenta unei sarcini menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Scorbutul - deficitul de vitamina C Vitamina C in viroza respiratorie Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12 Vitamine si substante nutritive pentru cresterea parului Vitamine necesare