Vimpat, solutie perfuzabila

Prospect

Publicat: 17 Mai 2010 | Actualizat: 23 Aprilie 2021

Compozitie
Vimpat este un medicament care contine substanta activa lacosamida. Este disponibil sub forma de comprimate ovale (de culoare roz: 50 mg; galbene: 100 mg; de culoarea ocru: 150 mg; albastre: 200 mg), sub forma de sirop (15 mg/ml) si sub forma de solutie perfuzabila (perfuzie intr-o vena 10 mg/ml).

Indicatii
Vimpat se utilizeaza pentru tratamentul crizelor epileptice partiale (crize epileptice care isi au originea intr-o anumita zona a creierului) ca medicament adjuvant (de completare) al tratamentului cu alte antiepileptice, la pacientii cu varsta mai mare de 16 ani avand diagnosticul de epilepsie. Poate fi folosit la pacientii cu crize de instalare partiala cu sau fara generalizare secundara (cazul in care descarcarea epileptica cuprinde creierul in intregime). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Administrare
Daca pacientul nu poate inghiti temporar comprimatele sau siropul, Vimpat poate fi administrat si sub forma de solutie perfuzabila cu durata de 15 minute pana la o ora. Aceasta forma trebuie utilizata doar cateva zile. Vimpat se ia de doua ori pe zi, cu sau fara alimente. Doza de inceput recomandata este de 50 mg de doua ori pe zi. Dupa prima saptamana, doza ar trebui crescuta la 100 mg de doua ori pe zi, iar apoi, in functie de raspunsul pacientului la tratament, dozele pot fi crescute cu cate 50 mg de doua ori pe zi, pana la doza maxima de 200 mg de doua ori pe zi. O forma de ambalare speciala cu comprimate cu toate cele patru concentratii este disponibila pentru a simplifica tratamentul initial. Pentru pacientii cu afectiuni renale pot fi folosite doze mai mici.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Vimpat, lacosamida, este un medicament antiepileptic. Epilepsia este cauzata de excesul de activitate electrica din creier. Nu se cunoaste exact modul in care actioneaza lacosamida, dar se presupune ca reduce activitatea canalelor de sodiu (pori de pe suprafata celulelor nervoase) care permit transmiterea impulsurilor electrice dintre celulele nervoase. De asemenea, se crede ca lacosamida este implicata in procesul de regenerare a celulelor nervoase lezate. Impreuna, aceste actiuni pot preveni raspandirea activitatii electrice anormale prin structurile creierului, scazand riscul aparitiei unui eveniment epileptic.

Contraindicatii
Folosirea Vimpat nu este recomandata in cazul pacientilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la lacosamida sau oricare alt ingredient al acestui medicament, sau care au blocuri atrioventriculare de gradul doi sau trei (un tip de tulburari de ritm cardiac). Comprimatele Vimpat nu pot fi utilizate in cazul persoanelor cu hipersensibilitate la arahide sau soia.
Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Vimpat (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt: ameteli, dureri de cap, diplopie (vedere dubla) si greata (stare de rau). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Vimpat, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Peritonita bacteriana spontana Peelingul chimic Primul ajutor in cazul febrei la copii Tratamentul febrei la copii Sangele in scaun - hemoragiile digestive Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Hemoragia diverticulara Diferenta dintre radioterapie si chimioterapie 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi