UNASYN, pulbere pentru solutie injectabila

Prospect

Publicat: 26 Octombrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Forma de prezentare
Pulbere pentru solutie injectabila 1,5 g; ct. 1 fl.Indicatii: infectii ale cailor respiratorii superioare (sinuzite, otite medii si tonsilite); infectii ale cailor respiratorii inferioare (pneumonii bacteriene si bronsite); infectii ale tractului urinar si pielonefrite; infectii cutanate, ale tesuturilor moi si infectii gonococice. Preparatul injectabil poate fi administrat preoperator pentru a scadea frecventa infectiilor postoperatorii la nivelul plagii la pacientii cu interventii chirurgicale abdominale sau pelvine. La sfarsitul nasterii naturale sau prin cezariana, se poate folosi profilactic Unasyn 1,5 g im/iv pentru a scadea riscul infectiilor postpartum.

Dozaj si mod de administrare
Adulti (inclusiv varstnici) si copii de peste 30 kg: 375-750 mg de 2 ori/zi. Copii sub 30 kg: 25-50 mg/kg/zi in 2 prize timp de 5-14 zile. in trat. gonoreei necomplicate, oral, doza unica de 2,25 g si teste serologice pentru sifilis. La un clearance al creatininei de 30 ml/min, adm se face mai rar. Injectabil: i.v. (in injectie sau in perfuzie) sau i.m., la adulti intre 1,5 si 12 g pe zi, fractionat la intervale de 6 sau 8 ore; la copii, doza recomandata injectabil este de 150 mg/ kg/zi, fractionat la 6 sau 8 ore; la nou-nascutii in prima saptamana de viata (indeosebi la prematuri) doza recomandata este de 75 mg/kg/zi, la intervale de 12 ore.

Contraindicatii
Reactii alergice la peniciline in antecedente. mononucleoza infectioasa.

Atentionari
Persoane cu antecedente de hipersensibilizare la peniciline si/sau la alergeni multipli. Risc de suprainfectii oportuniste; se intrerupe trat. si/sau se instituie terapie corespunzatoare. Verificarea functiilor renale, hepatice si hematopoietice. Atentie la nou-nascuti. Suspensia orala reconstituita trebuie pastrata la frigider si aruncata dupa 14 zile. Sarcina. Alaptare.

Reactii adverse
Diaree/scaune moi; greata, varsaturi, disconfort abdominal si dureri/ crampe abdominale. Rar enterocolite si colite pseudomembranoase; rash si prurit; somnolenta/sedare, oboseala, indispozitie si cefalee. Injectabil: durere la locul injectarii (mai ales i.m.), flebita, tulburari hematologice (anemie, anemie hemolitica, trombocitopenie, eozinofilie si leucopenie), tulburari gastro-intestinale, renale, SNC (rar, convulsii).

Citeste si despre:

Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Contraceptivele injectabile Remedii de ajutor pentru drenajul sinusurilor De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Testele cutanate pentru depistarea alergiilor Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient Fentanil