ULFAMID, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 19 Aprilie 2021

Compozitie
Comprimate continand famotidina 20 mg sau 40 mg (cutie cu 10 sau 20 buc.).

Actiune terapeutica
Antiulceros, inhiba marcat secretia gastrica acida prin blocarea receptorilor H2; efectul se instaleaza repede si este de durata relativ lunga - apare la circa o ora de la administrarea orala, este maxim dupa 1 - 3 ore si se mentine, obisnuit, 10 ore (sau mai mult).

Indicatii
Tratamentul ulcerului duodenal sau gastric evolutiv, profilaxia bolii ulceroase (mai ales ulcer duodenal cu recidive frecvente sau risc mare de complicatii); sindrom zollinger-ellison.

Doze si mod de administrare
Oral, pentru tratamentul ulcerului evolutiv, cate 1 comprimat de 40 mg seara, zilnic 4-8 saptamani; pentru profilaxia ulcerului, cate 1 comprimat de 20 mg seara, zilnic, timp indelungat; in sindromul zollinger-ellison se incepe cu 1 comprimat de 20 mg la fiecare 6 ore si se creste dupa nevoie - obisnuit 1 comprimat a 40 mg de 4 ori/zi. In insuficienta renala avansata doza utila pentru tratamentul ulcerului este de 1 comprimat a 20 mg/zi.

Contraindicatii
alergie la famotidina; este necesara excluderea posibilitatii cancerului gastric (famotidina poate masca simptomele si intarzia diagnosticul); prudenta la bolnavii cu insuficienta renala (doze mici); prudenta in timpul sarcinii, se evita in primul trimestru.

Reactii adverse
In general bine suportat; rareori cefalee, ameteli, constipatie sau diaree; foarte rar astenie, uscaciunea gurii, greata, voma, eruptii cutanate, prurit, cresterea enzimelor hepatice, icter colestatic, edem angioneurotic, urticarie si alte reactii alergice de tip anafilactic; au fost semnalate cateva cazuri de confuzie mintala (atribuite incert medicamentului).

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa
Cere sfatul medicului ×