STAMICIN, comprimate filmate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Candidoza oro-faringiana si intestinala; asociat antibioterapiei pentru prevenirea dezechilibrelor florei intestinale.

Doze si mod de administrare
Pentru tratamentul candidozei esofagiene intestinale, se administreaza: la adulti: doze de 500 000 sau 1 000 000 u.i., oral de 3-4 ori/zi; la copii: 100 000 U.I. sau mai mult, oral de 3-4 ori/zi. Pentru tratamentul leziunilor bucale, 100 000 U.I. de 4 ori/zi. La nou-nascuti, se pot administra doze de 100 000 U.I de maximum 4 ori/zi. Pentru tratamentul formelor de candidoza bucala sau intestinala asociata cu forme cutanate sau ale mucoasei nazale, vaginale sau rectale, se impune asocierea cu preparate antifungice de uz topic.
In flacon se adauga apa fiarta si racita pana la semnul de sub gatul flaconului (24 ml); pulberea din flacon se suspenda prin agitare viguroasa si se obtine o suspensie continand 100 000 UI/ml. La adulti, profilactic se administreaza 1 flacon de suspensie pe zi in 4 prize, timp de minimum 4 zile. La adulti, curativ, se administreaza 2 flacoane de suspensie pe zi, in 4 prize, timp de minimum 6 zile sau dupa sfatul medicului. La sugari se recomanda oral sau local cate 0,5-3 milioane de UI/zi, dupa sfatul medicului. La copiii de peste 1 an se administreaza curativ, cate 1-1,5 flacoane pe zi, in 4 prize, timp de minimum 4 zile. Suspensia, continand 100 000 UI/ml poate fi folosita in aplicare pe mucoasa bucala, pe piele sau in instilatii vaginale. In ultimul caz se recomanda aplicarea de 4 ori pe zi, timp de 20 de zile consecutiv, chiar si in timpul menstruatiei.

Actiune terapeutica
Nistatin este un antibiotic polienic ce interfera (prin legarea sterolilor, in principal a ergosterolului) cu permeabilitatea membranei celulare a fungilor sensibili. Actioneaza in principal pe Candida spp., dar si pe Asperigillus spp., Coccidioides immiti, Cryptococcus neoformans, Histoplasma capsulatum, Blastomyces dermatidis.

Compozitie
Un comprimat filmat contine 500 000 UI nistatin.Flacoane cu 6 g pulbere suspendabila continand cate 400.000 UI/nistatina, antibiotic extras din culturi de Streptomyces noursei.
Forma de prezentare: flacoane cu 20 comprimate filmate.

Contraindicatii
Alergie, hipersensibilitate la produs.

Reactii adverse
Uneori greata, voma, diaree (la doze mari), foarte rar reactii alergice (la nistatin sau la candidina eliberata prin distrugerea ciupercii).

Conditii de pastrare: la adapost de lumina, umiditate si caldura.Citeste si despre:

Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza (P)Oare sunt insarcinata? 6 semne ce pot indica prezenta unei sarcini Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Mituri despre frumusete