Smoflipid, emulsie perfuzabila

Prospect

Publicat: 27 Noiembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Forma de prezentare si compozitie:
Emulsie perfuzabil continand la 1000 ml: ulei de soia purificat 60,0 g, trigliceride cu lant mediu 60,0 g, ulei de masline rafinat 50,0 g, ulei de peste purificat bogat in acizi omega-3 30,0 g, excipienti: DL-alfa-tocoferol, lecitina din ou, glicerol, oleat de sodiu, hidroxid de sodiu pentru ajustarea pH-ului, apa pentru preparate injectabile; continut energic total: 8,4 MJ/l (= 2000 kcal/l); cutie x 10 fl. sau pungi x 100, 250 sau 500 ml

Indicatii:
Aport de energie, acizi grasi esentiali si acizi grasi omega-3 pentru pacientii adulti, ca parte a unui regim de nutritie parenterala, atunci cand alimentatia pe cale orala sau enterala este imposibila, insuficienta sau contraindicata.

Doze si mod de administrare:
Doza si viteza de perfuzare trebuie stabilite in functie de capacitatea pacientului de a elimina grasimile perfuzate. Doza uzuala este 1-2 g lipide/kg si zi, corespunzator la 5-10 ml SMOFlipid/kg si zi. Viteza de perfuzare recomandata este de 0,125 g lipide/kg si ora, corespunzator la 0,63 ml SMOFlipid/kg si ora. Viteza de perfuzare nu trebuie sa depaseasca 0,15 g lipide/kg si ora, corespunzator la 0,75 ml SMOFlipid/kg si ora.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la proteine din peste, oua sau soia sau la oricare dintre substantele active sau excipienti; hiperlipidemie severa; insuficienta hepatica severa; coagulopatii severe; insuficienta renala severa fara acces la hemofiltrare sau dializa; soc acut; contraindicatii generale la terapia perfuzabila: edem pulmonar acut, hiperhidratare, insuficienta cardiaca decompensata; stari instabile (de exemplu, stari posttraumatice, diabet zaharat decompensat, infarct miocardic acut, accident vascular, embolie, acidoza metabolica, septicemie severa si deshidratare hipotona).

Atentionari:
Capacitatea de eliminare a grasimilor este un parametru individual. Prin urmare, aceasta trebuie monitorizata conform procedurilor de rutina ale clinicianului. In general, monitorizarea se realizeaza prin verificarea valorilor trigliceridelor. Concentratia trigliceridelor in ser nu trebuie sa depaseasca 3 mmol/l in timpul perfuzarii. Supradozajul poate produce sindrom de supraincarcare lipidica. Pana in prezent, nu exista experienta clinica cu administrarea SMOFlipid mai mult de 14 zile. Administrarea acizilor grasi cu lant mediu in monoterapie poate determina acidoza metabolica. Acest risc este eliminat in mare parte prin perfuzarea simultana a acizilor grasi cu lant lung continuti de SMOFlipid. Administrarea concomitenta a carbohidratilor contribuie la eliminarea acestui risc. Ca urmare, se recomanda perfuzarea simultana a solutiilor de carbohidrati sau de aminoacizi care contin carbohidrati. Testele de laborator asociate, in general, cu monitorizarea nutritiei intravenoase trebuie efectuate regulat. Acestea includ glicemia, testele functiei hepatice, parametrii metabolismului acido-bazic, ai balantei hidrice, hemoleucograma completa si electrolitii.

Reactii adverse:
Usoara crestere a temperaturii corporale, inapetenta, greata, varsaturi, frison, hipo- sau hipertensiune arteriala, dispnee, reactii de hipersensibilitate. Capacitatea redusa de eliminare a trigliceridelor poate conduce la aparitia "sindromului de supraincarcare lipidica", ca rezultat al supradozajului.

Citeste si despre:

Intoxicatia cu substante chimice medicamentoase (barbiturice, neuroleptice, etc.) Bolile cardiovasculare si impactul lor asupra sanatatii Intoxicatia cu ciuperci Transplantul de celule stem Transplantul de celule stem hematopoietice Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Tipuri de cancer tratate prin transplantul alogen de celule stem Sincopa - etiologie, investigatii necesare, tratament Pericolul ascuns al bolii ce poate provoca moarte subita Alcoolul etilic Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor