Alimentatie parenterala

Alimentatie pe cale intravenoasa. Alimentatia sau nutritia, parenterala este utila bolnavilor la care aporturile alimentare sunt imposibile, insuficiente sau ineficace pe cale orala sau enterala (pe cale digestiva). Eficacitatea sa este dovedita sau sugerata in gastroenterologie, in reanimare si in chirurgia grea.

Tehnica - Se introduce un cateter fie intr-o vena periferica (antebrat) pentru aporturile moderate si/sau de scurta durata, fie intr-o vena profunda (subclavia sau jugulara interna) pentru aporturile prelungite si/sau importante. Solutiile nutritive, conditionate in flacoane sau in pungi (acestea din urma limitand riscul infectios si permitand alimentarea parenterala la domiciliu), sunt administrate cu ajutorul pompelor de perfuzie continua, cu debit precis si reglabil, dotate cu dispozitive de siguranta.

Citeste si despre:

Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate Hepatita B - tratamente naturiste si diete recomandate Cand devine sindromul de realimentare o afectiune letala? Hranirea si hidratarea artificiala: benefice sau nocive? Ingrijirea pacientilor muribunzi Copilul prematur Boala Crohn - inflamatia colonului Principii chirurgicale in patologia esofagului Fragilitatea osoasa – efectul restrictiei calorice si al activitatii fizice excesive Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii