Compozitie
Prandin este un medicament care contine substanta activa repaglinida. Este disponibil sub forma de comprimate rotunde (albe: 0,5 mg; galbene: 1 mg; portocalii: 2 mg).
Indicatii
Prandin se utilizeaza pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2 (non-insulino dependent). Impreuna cu dieta si exercitiul fizic, scade nivelul glicemiei la acei pacienti la care hiperglicemia (nivelul crescut al glucozei in sange) nu poate fi controlata numai prin dieta, scadere in greutate si exercitii fizice. Prandin poate fi asociat, de asemenea, cu metformin (alt medicament antidiabetic) la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 la care nivelul glicemiei nu este mentinut in limite satisfacatoare numai cu metformin.
Administrare
Prandin se administreaza inainte de masa, de obicei cu 15 minute inainte de fiecare masa principala. Dozele se ajusteaza pentru obtinerea unui control optim. Medicul trebuie sa determine periodic glicemia pacientului, pentru a determina doza minima eficace. Prandin poate fi folosit si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 controlat prin dieta, dar care au episoade temporare de dezechilibru al glicemiei. Doza initiala recomandata este de 0,5 mg. Dupa 1-2 saptamani, poate fi necesara cresterea dozei. Daca pacientul a luat anterior alt medicament antidiabetic, se recomanda o doza de pornire de 1 mg. Prandin nu se recomanda pacientilor cu varsta sub 18 ani datorita lipsei de informatii privind siguranta si eficacitatea administrarii la aceasta grupa de varsta.
Actiune terapeutica
Diabetul zaharat de tip 2 este o boala a pancreasului, care nu mai produce destula insulina pentru a controla nivelul de glucoza din sange. In alte situatii, organismul nu poate utiliza eficient insulina existenta. Prandin ajuta pancreasul sa secrete mai multa insulina la ora mesei si este folosit pentru controlul diabetului de tip 2.
Contraindicatii
Prandin nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la repaglinida sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. De asemenea, nu se administreaza pacientilor cu diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent), care nu au in sange nici un peptid C (un marker al diabetului de tip 1). Nu se foloseste nici in cazul pacientilor cu cetoacidoza diabetica (cu niveluri crescute de cetone [acizi] in sange), la pacienti cu afectare hepatica severa sau la cei care iau gemfibrozil (un medicament care reduce nivelul grasimilor din sange). Dozele de Prandin trebuie modificate daca se asociaza cu medicamente folosite in boli de inima, in tratamentul durerii, in astm sau alte afectiuni. Lista completa este disponibila in prospectul medicamentului.
Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare ale Prandin (observate la 1-10 pacienti din 100) sunt hipoglicemia (scaderea nivelului glucozei in sange), durerile abdominale (de burta) si diareea. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Prandin, a se consulta prospectul.