POLIVITAMINIZANT S, drajeuri

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
1 drajeu contine: vitamina a 1,550 mg; vitamina b1 1,500 mg; vitamina b2 1,500 mg; vitamina b6 5,000 mg; vitamina b12 0,005mg; vitamina c 60,000 mg; vitamina D2 0,040 mg; vitamina e 30,000 mg; vitamina pp 18,000 mg.

Actiune terapeutica
Preparatul este un complex polivitaminic echilibrat, cu efecte tonice generale si compensatoare.
Farmacocinetica: Vitamina A se absoarbe repede si aproape in totalitate din intestin, se depoziteaza in ficat, se elimina prin urina si scaun. vitaminele b1, B2, B6, B12, C, PP se absorb bine din intestin, se depoziteaza in ficat, se elimina prin urina. Vitaminele D si E se absorb bine din intestin, mai ales in prezenta bilei, se depoziteaza in ficat, se elimina prin bila.

Indicatii
Efort fizic, sportivi, convalescenta, suprasolicitare fizica si intelectuala si carenta in vitamine. Preparatul are, in plus, toate indicatiile preparatelor polivitaminice, la copii si adulti nesportivi.

Doze si mod de administrare
2-4 drajeuri/zi, in doua prize (la micul dejun si la masa de pranz), inainte de masa, in cure de 14-21 zile, mai ales in perioada noiembrie-martie.
Forma de prezentare: cutii cu 3 blistere a 10 drajeuri. Conditii de pastrare: ferit de lumina, caldura si umiditate. Termen de valabilitate: 2 ani.

Contraindicatii
Nu se va administra in boala parkinson, in timpul tratamentului cu levodopa (vitamina B6 si inhiba actiunea), hiper-vitaminoza A, D2, E si PP.

Masuri de precautie
Vitamina B12 nu poate fi administrata in policitemie. Se va administra cu prudenta in cancere. Administrarea prelungita a unor doze mari poate produce hipervitaminoza si policitemie. Doze crescute de vitamina D2 pot produce degenerescenta calcica a corneei. Vitamina PP nu se va administra in sindrom hemoragic capilar, tromboflebita, ateroscleroza cerebrala. Se va administra cu precautie in ulcer. Sarcina si alaptare: se va administra respectandu-se dozarea.
Interactiuni medicamentoase: Vitamina C, datorita caracterului ei acid, influenteaza absorbtia gastrointestinala a unor medicamente. Inactiveaza vitamina B12, vitamina B5 si scade efectul tetraciclinei. Nu se va asocia cu p-aminosalicilatul de sodiu si cu sulfamide (risc de cristalurie prin acidifierea urinei). Vitamina PP creste efectul agentilor hipertensivi.
Supradozare: simptome: hipervitaminoza a: hipertensiune intracraniana cu cefalee si edem papilar, exoftalmie, anorexie, pierdere in greutate si descuamarea pielii, caderea parului, conjunctivita, stomatita, cheilita, hepatosplenomegalie, la gravide pot aparea malformatii congenitale; hipervitaminoza D: cresterea calcemiei, osteoporoza, nefrocalcinoza, nefrolitiaza, oboseala, slabiciune, cefalee, greata, voma, diaree, poliurie, polidipsie, supradozarea la gravide produce insuficienta paratiroidiana la fat. Tratament: oprirea administrarii medicamentului.

Reactii adverse
Simptome de supradozare pot sa apara la administrarea prelungita a unor doze crescute, produse de hipervitaminoza A, D2, E si PP.

Citeste si despre:

Consecintele unei supradoze de aspirina Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Lista completa a E-urilor si alimentele in care se gasesc