Transplantare de rinichi

Transfer al unuia dintre rinichii subiectului donator la un bolnav primitor ai carui rinichi nu mai functioneaza. grefa de rinichi nu se practica decat la subiectii atinsi de o insuficienta renala grava. Este grefat un singur rinichi, care va fi de ajuns pentru asigurarea functiei renale pentru intregul organism. donatorul, de cele mai multe ori o persoana decedata, trebuie sa fie apropiat genetic de primitor. Rinichiul grefat este plasat in fosa iliaca, iar vasele sale sunt puse cap la cap cu vasele iliace ale bolnavului, uretera care iese din rinichiul grefat fiind imbinata la vezica bolnavului sau la una din ureterele sale. Dupa transplantare, se prescrie subiectului un tratament imunosupresor cu scopul de a evita respingerea grefonului.

Prognostic - grefa renala este incununata de succes in mai mult de 80% dintre cazuri, rezultatele fiind inca si mai bune daca donatorul are o buna compatibilitate titulara (grupul hla) cu primitorul. In caz de rejectie, pacientul trebuie sa-si reia sedintele de dializa. Daca el este sanatos, poate fi incercata o noua grefa.

Sinonim: grefa de rinichi.

Citeste si despre:

Cum puteti sa preveniti boala cronica de rinichi Sfaturi pentru sanatatea rinichilor Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi? Cum sa va protejati rinichii Rolul transplantului de organ in tratamentul cancerelor Informatii esentiale despre transplantul de organe Bolile renale (de rinichi) Transplantul de organe: beneficii si riscuri Afectiuni ale rinichilor si cailor urinare Agenezia renala: absenta rinichilor si consecintele sale