PAPAVERINA

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Tulburari circulatorii cerebrale de natura spastica sau aterosclerotica, retinopatii, migrena, sindrom Mnire; sindrom anginos, stare post-infarct; tulburari circulatorii ale musculaturii netede digestive si biliare; spasm piloric, constipatie spastica, colici intestinale, diskinezie biliara hipertona, colici biliare, dismenoree.

Doze si mod de administrare
Oral: 1 comprimat (100 mg), la nevoie 3-5 comprimate pe zi. Injectie i.m. sau i.v. (diluat si lent, in 2-3 minute), 40-120 mg, repetat eventual la interval de 3 ore. In perfuzie intravenoasa (diluat in solutie clorurata sau glucozata izotona, la un pH de maximum 6), 40-200 mg o data.

Compozitie
Comprimate a 0,100 g papaverina hidroclorica. Fiole 4%Papaverinum hydrocloridum 0,04 g Urethanum -Phenazonum - Aqua destillata ad 1 ml fiola de 1 ml contine 40 mg papaverina/ml.

Actiune terapeutica
Vasodilatator si antispastic prin actiune directa asupra musculaturii netede; efectul se mentine circa 2 ore dupa administrare orala, si 40, respectiv 20 de minute dupa injectarea intramusculara sau perfuzia intravenoasa. Injectarea i.v. este urmata de o actiune moderata, dar incontestabila, de crestere a circulatiei cerebrale. Este bronhodilatator musculotrop si coronarodilatator relativ slab; deprima conducerea atrioventriculara, prelungeste perioada refractara a miocardului, scade excitabilitatea.

Contraindicatii
Hipertensiune intracraniana si bloc atrio-ventricular; prudenta in glaucom si la bolnavii cu hipertrofie de prostata. Alcaloidul precipita din solutie cand pH-ul este mai mare de 6.

Masuri de precautie
Hipertensiune intracraniana si bloc atrio-ventricular; prudenta in glaucom si la bolnavii cu hipertrofie de prostata. Alcaloidul precipita din solutie cand pH-ul este mai mare de 6.

Reactii adverse
Injectarea i.v. poate produce aritmii, bloc atrio-ventricular, colaps, deprimare respiratorie (este necesara prudenta, se va evita injectarea directa, nediluata); dozele mari pot cauza somnolenta, constipatie, neplacere epigastrica, ameteli, cefalee, sudoratie.

Citeste si despre:

Opiu Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Sexul si imbatranirea Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Tulburari de erectie Disfunctia erectila Urticaria - o afectiune ce nu trebuie trecuta cu vederea
Cere sfatul medicului ×