PAPAVERIN, compr.

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

papaverini hydrochloridum

Indicatii:

Tulburari circulatorii cerebrale de natura spastica sau aterosclerotica, retinopatii, migrena, sindrom Meniere; sindrom anginos, stare post-infarct; tulburari circulatorii ale musculaturii netede digestive si biliare; spasm piloric, constipatie spastica, colici intestinale, diskinezie biliara hipertona, colici biliare, dismenoree.

Contraindicatii si precautii:

Hipertensiune intracraniana si bloc atrio-ventricular; prudenta in glaucom si la bolnavii cu hipertrofie de prostata. Alcaloidul precipita din solutie cand pH-ul este mai mare de 6.
Interactiuni medicamentoase: Nu se asociaza cu medicamente stimulante beta-adrenergice (risc crescut de aritmii); papaverina poate creste efectul hipotensiv al medicamentelor antihipertensive. Efectele papaverinei sunt accentuate de anestezice generale, analgezice, sedative, tranchilizante si sunt diminuate de fumat. Papaverina scade actiunea levodopa.

Reactii adverse:

Injectarea i.v. poate produce aritmii, bloc atrio-ventricular, colaps, deprimare respiratorie (este necesara prudenta, se va evita injectarea directa, nediluata); dozele mari pot cauza somnolenta, constipatie, neplacere epigastrica, ameteli, cefalee, sudoratie.

Compozitie:

Comprimate a 0,100 g papaverina hidroclorica.

Actiune:

Vasodilatator si antispastic prin actiune directa asupra musculaturii netede; efectul se mentine circa 2 ore dupa administrare orala, si 40, respectiv 20 de minute dupa injectarea intramusculara sau perfuzia intravenoasa. Injectarea i.v. este urmata de o actiune moderata, dar incontestabila, de crestere a circulatiei cerebrale. Este bronhodilatator musculotrop si coronarodilatator relativ slab; deprima conducerea atrioventriculara, prelungeste perioada refractara a miocardului, scade excitabilitatea.


Mod de administrare:

Oral: 1 comprimat (100 mg), la nevoie 3-5 comprimate pe zi. Injectie i.m. sau i.v. (diluat si lent, in 2-3 minute), 40-120 mg, repetat eventual la interval de 3 ore. Prezentare: Flacoane cu 30 comprimate.

Citeste si despre:

Hidroterapia Tratamentul fracturii cotului Ceapa - 100% sanatate naturala Ce nu trebuie sa lipseasca din trusa medicala de vacanta? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Crampele menstruale Neplacerile sanatatii declansate de caldura Exercitii pentru pacientii cu fibromialgie Rinoplastia pentru adolescenti Complicatiile racelii