MULTIHANCE, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 22 Octombrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Forma de prezentare
Sol. inj. 529 mg gadobenat de dimeglumina/1 ml; ct. x 1 fl. x 5, 10, 15 sau 20 ml

Indicatii
Acidul gadobenic este o substanta de contrast paramagnetica utilizata in diagnosticul ficatului si a sistemului nervos central (snc) prin rezonanta magnetica (mri). Acidul gadobenic este indicat pentru decelarea leziunilor focalizate hepatice la pacientii cunoscuti sau suspecti de cancer hepatic primar (ex. carcinom hepatocelular) sau cu metastaze.
Acidul gadobenic este, de asemenea, indicat pentru examen MR al SNC sau al coloanei vertebrale unde imbunatateste decelarea leziunilor si furnizeaza informatii suplimentare fata de cele obtinute prin examen MR fara substanta de contrast.

Dozaj si mod de administrare
Ficat: Doza recomandata pentru administrarea injectabila de acid gadobenic la pacientii adulti este de 0,05 mmol/kgcorp. Aceasta corespunde la 0,1 ml/kg din solutia 0,5 M. SNC: doza recomandata de acid gadobenic pentru administrare injectabila la pacientii adulti este de 0,1 mmol/kgcorp. Aceasta corespunde la 0,2 ml/kg din solutia 0,5 M. Produsul trebuie administrat intravenos, fie in bolus, fie prin injectie lenta (10 ml/min) fara dilutie. Examinarea poate fi facuta imediat dupa administrarea in bolus (MRI dinamic) sau intre 40-120 minute dupa injectarea lenta (MRI intarziata), modul de examinare depinzand de nevoile individuale. in examinarea SNC, aceasta trebuie facuta dupa 60 de minute de la administrare pentru a obtine o imagine clara.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare din substantele continute sau la unul din compusii chelatati ai gadolinium-ului.insuficienta renala (clearance-ul creatininei < 30 ml/min). sarcina.

Atentionari
Pacienti sub 18 ani. Pacientii recunoscuti cu reactii alergice sau cu hipersensibilitate trebuie tinuti sub observatie stricta in timpul si dupa examinare. Precautie la pacientii cu afectiuni cardiovasculare. In timpul examenului, dupa administrare, pot fi eliberate mici cantitati de alcool benzilic (< 0,2%) de catre substanta activa - gadobenat de dimeglumina. De aceea, acidul gadobenic nu trebuie administrat la pacientii cu sensibilitate cunoscuta la alcool benzilic.

Reactii adverse
Mai frecvente: hipertensiune, alterarea sensibilitatii la locul injectarii, tahicardie, cefalee, greata, voma, prurit, diaree, uscaciunea gurii, vasodilatatie, eruptii cutanate, ameteli, dureri abdominale, tremor, hipotensiune, dureri abdominale, aritmie, alterari ale gustului, edeme locale. Posibile reactii anafilactice (dispnee sau spasm laringeal) dar de intensitate moderata. Valori anormale ale probelor de laborator cum ar fi albuminurie, leucocitoza, glicozurie, reducerea concentratiei fierului total din sange si o crestere a nivelului transaminazelor, fosfatazei alcaline, creatininei serice si fierului seric au fost semnalate dupa administrarea de acid gadobenic, la mai putin de 1% din cazuri, mai ales la pacientii cu disfunctie hepatica anterioara.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate