Screeningul cancerului hepatocelular

Actualizat: 16 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ce este screeningul?

Screeningul pentru cancer reprezinta examinarea (sau testarea) persoanelor pentru detectarea stadiilor incipiente in dezvoltarea cancerului, chiar daca nu prezinta simptome.

Oamenii de stiinta au cercetat tipare ale cancerului in randul populatiei, pentru a cunoaste tipul persoanelor care pot dezvolta anumite forme de cancer.

S-a studiat de asemenea, ce anume din mediul inconjurator si din activitatile zilnice poate determina aparitia cancerului. Uneori aceste informatii ajuta medicii, in selectarea persoanelor pentru screeningul (testarea) pentru un anume tip de cancer, in stabilirea examinarii necesare si cat de des ar trebui repetate acestea.

Nu toate examinarile de screening sunt necesare, multe dintre ele avand riscuri, ca de exemplu hemoragia interna de la nivelul ficatului datorata unei biopsii (punctie biopsie hepatica) efectuata in urma rezultatelor anormale ale testelor screening. Din aceasta cauza cercetatori ai Institutului National de Cancer, studiaza numeroase teste de screening pentru a determina eficienta si necesitatea lor.


Daca un medic recomanda anumite teste de screening pentru cancer in cadrul examinarilor de rutina, nu inseamna ca aveti cu certitudine cancer. Testele screening se efectueaza atunci cand nu sunt prezente simptome. Deoarece decizia efectuarii testarilor este dificila, este indicat sa discutati cu medicul specialist despre beneficiile si riscurile posibile ale examinarilor si daca acestea s-au dovedit a scadea riscul decesului prin cancer. Daca medicul specialist va considera ca ati putea avea cancer, va cere efectuarea unor teste, pentru confirmarea diagnosticului. Unele examinari au utilitate diagnostica, dar nu sunt adecvate screeningului la persoanele asimptomatice.

Cancerul hepatocelular

Cancerul hepatocelular este acea tumora care apare initial la nivelul ficatului si mai rar, este o determinare secundara de la un alt organ afectat. Ficatul este unul dintre cele mai voluminoase organe din corp, ocupand partea superioara dreapta a abdomenului, fiind protejat de coastele inferioare si avand numeroase functii. Are un important rol in transformarea alimentelor in energie si in filtrarea si stocarea sangelui.

Factori de risc

Cancerul hepatocelular este, ca frecventa, al patrulea tip de cancer in lume. Orice factor care poate creste sansele dezvoltarii unei boli, este denumit factor de risc.

Printre factorii de risc pentru cancerul hepatocelular se numara:
- sexul: barbatii fac mai frecvent cancer hepatocelular decat femeile
- hepatita: hepatita cronica B si hepatita C cresc riscul dezvoltarii cancerului hepatocelular; riscul creste in cazul coinfectiei cu virusul B si C
- ciroza hepatica: persoanele avand ciroza risca dezvoltarea cancerului hepatocelular
- tulburarile de metabolism: unele pot creste riscul pentru cancer hepatocelular, spre exemplu hemocromatoza (acumularea fierului la nivelul ficatului).

Teste screening pentru cancer hepatocelular

Inca nu a fost descoperit un test de rutina pentru determinarea cancerului hepatocelular.
Sunt utilizate in trialuri:
- ultrasunetele
- tomografia computerizata
- testele sangvine.


Citeste si despre:

Ce este cancerul gastrointestinal? Cancerul hepatic Markerii de depistare ai virusului Hepatitei B Ciroza hepatica Teste screening recomandate femeilor Screeningul cancerului endometrial Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Screeningul pentru cancerul testicular Screeningul cancerului esofagian Screeningul cancerului gastric Screening pentru cancerul de vezica urinara Screeningul cancerului de col uterin Principalele teste screening de care au nevoie barbatii Screeningul cancerului de san – Informarea pacientului