hidrat de carhon

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 08 Aprilie 2024

Substanta compusa din carbon, hidrogen si oxigen, de origine esentialmente vegetala. Impreuna cu proteinele si lipidele, glucidele, altadata numite hidrati de carbon, constituie cele trei principale macronutriente din alimentatie. Nevoile sunt de aproximativ 5 grame per kilocorp pe zi si trebuie sa reprezinte 50-55% din ratia calorica zilnica. Glucidele reprezinta o sursa energetica rapid mobilizabila si aduc 4 kilocalorii pe gram. Dupa lungimea si complexitatea moleculei lor, ele se clasifica in doua categorii.

- Glucidele simple, denumite, de asemenea, zaharuri rapide pentru ca sunt rapid absorbite de catre mucoasa digestiva, au un gust dulce. Ele se gasesc mai ales in fructe, dulceturi, bomboane, prajituri etc.
- Glucidele complexe sunt polizaharide, constituite din asamblarea a foarte numeroase molecule de glucide. Ele nu au, in general, un gust dulce. Polizaharidele hidrolizabile sunt, in principal, reprezentate de catre amidon, constituent principal al feculentelor, radacinilor si tuberculilor, si de catre glicogen prezent mai ales in ficatul animalelor. Polizaharidele nehidrolizabile constituie cea mai mare parte a fibrelor vegetale alimentare (celuloza).

Este recomandabil, pentru a avea o alimentatie echilibrata, sa se aduca organismului o ratie de 50-60% glucide compuse o treime din glucide simple si doua treimi glucide complexe. Principala tulburare a metabolismului glucidelor este diabetul.

Sinonime: zaharid, glucid.

Citeste si despre:

Hranirea si hidratarea artificiala: benefice sau nocive? Alegerea cremei hidratante potrivite pentru ten De ce este importanta hidratarea pielii? Cum sa gasiti crema hidratanta potrivita Colagenul in curele de slabire: cum sustine pielea si articulatiile in timpul pierderii in greutate Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor Cat de importanta este hidratarea pe canicula Alege cel mai bun sapun pentru o piele curata si hidratata! Hidratarea Solutii de ajutor pentru o piele hidratata in timpul iernii