Planta medicinala si alimentara, oleaginoasa cultivata in majoritatea regiunilor tarii noastre. Tulpina este dreapta, paroasa si poate atinge chiar si 3 metri inaltime.
Frunzele sunt aspre, mari, ovale. Florile au petale de culoare galben-portocaliu. Fructul este o achena, care variaza ca si culoare de la alb, negru sau pestrit.
Planta infloreste din luna iulie pan ain octombrie. In scop
fitoterapeutic se utilizeaza semintele, florile marginale ligulate, frunzele si tulipinile verzi recoltate din perioada de inflorire.
Floarea soarelui contine
glucide,
proteine, lipide, celuloza, acid oleic, palmitic, stearic, arahidic,
lecitina, antociani, carotenoide, fitesteroli, carotenoide, flavone,
vitamine. Planta are caracteristici
emoliente, febrifuge.
Uleiul obtinut din semintele de
floarea soarelui este utilizat in mod special in alimentatie, dar este utilizat si in componenta altor tipuri de uleiuri (combustibili, uleiuri cosmetice, etc.).
Uz intern:- boli bronhopulmonare, stari febrile,
constipatie, dischinezie biliara,
tuberculoza - sub forma de infuzie,
decoct.Uz extern:- eczeme cronice,
dermatite, arsuri - sub forma de ulei, comprese locale.