FIER POLIMALTOZAT, fiole

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Fiole continand fier polimaltozat 100 mg/2 ml, in forma de ferihidroxid polimaltozat in solutie 5%.

Actiune terapeutica
Ajuns rapid in sangele din tesuturi, complexul se scindeaza in maltoza si hidroxid feric, ce se depoziteaza ca feritina in tesutul reticuloendotelial, in special in ficat, de unde ajunge in maduva hematogena a oaselor si este incorporat in hemoglobina reticulocitelor. Unul din avantajele administrarii parenterale a fierului feric il constituie absenta (raritatea) fenomenelor digestive nedorite, obisnuite dupa tratamentul per os.
Indicatii
In general anemiile microcitare hipocrome de diferite cauze (hemoragii, donari de sange prea frecvente, sarcina, helmintiaze s.a.), ce nu pot fi corectate prin aportul peroral de fier din cauza unor deficiente de absorbtie (steatoree idiopatica sau alte sindroame de malabsorbtie), a intolerantei digestive, a epuizarii depozitelor de fier (sangerari cronice) sau a refuzului pacientilor (copii, bolnavi psihici sau senili) de a ingera preparate de fier. Se recomanda in special la persoanele cu vene greu accesibile sau sclerozate (copii, femei, batrani).
Mod de administrare
Doza totala necesara pentru corectarea anemiei intr-un caz concret, se calculeaza dinformula urmatoare: greutatea corporala in kg deficitul de hemoglobina (100% minus concentratia actuala a Hb) 0,66 / 50. Valoarea obtinuta se imparte la 2 si astfel se stabileste numarul de fiole necesare. Se injecteaza cate o fiola la 2 zile sau cate 2 fiole de 2 ori pe saptamana pana la atingerea dozei totale calculate. Se recomanda determinarea nivelului Hb la interval de aproximativ 5 zile. Intr-o singura injectie nu se va depasi doza de 1/4 de fiola la sugari sub 5 kg si 1/2 de fiola la cei de 5-10 kg. Injectarea preparatului se face strict intramuscular in triunghiul supero-extern al cadranului fesier (in cvadriceps la sugari si copii mici), deplasand pielea inainte de a introduce acul, astfel incat dupa retragerea lui orificiul respectiv sa fie acoperit de piele intacta, evitand refularea solutiei (injectie inz).
Contraindicatii
hemocromatoza, anemii hemolitice, anemii infectioase sau neoplazice fara carenta martiala.

Reactii adverse
Rareori greata, colici abdominale, diaree, cefalee (prin sensibilzare sau ca efect toxic in caz de depasire a capacitatii serice de saturare). Local se poate produce pigmentarea regiunii datorita, probabil, formarii unui precipitat si care dispare in cateva saptamani.

Citeste si despre:

Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina B Importanta fierului in dieta Anemia feripriva (prin carenta de fier) Alimente bogate in fier De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Surse vegetale de fier Deficienta de fier afecteaza majoritatea copiilor De cat somn aveti nevoie pentru o sanatate de fier 6 simptome neobisnuite ale carentei de fier. Afla daca suferi de aceasta problema! Semne care arata existenta problemelor cu fierea