FENOBARBITAL, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Fenobarbital si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

- ca antiepileptic:

Se administreaza in monoterapie sau asociat cu alte antiepileptice pentru tratamentul epilepsiei: epilepsia partiala cu sau fara generalizare secundara, epilepsia generalizata: crize tonice, clonice, tonico-clonice.

- ca hipnotic si sedativ:

Se administreaza pentru tratamentul tulburarilor de somn si respectiv al stari de agitatie psihomotorie, starilor nevrotice sau starilor care apar ca reactii adverse ale unor medicamente stimulante ale sistemului nervos central.

- ca inductor enzimatic hepatic si coleretic:

Se administreaza pentru tratamentul icterelor congenitale cronice cu bilirubina neconjugata, precum si in anumite cazuri de colestaza hepatica.

Mod de administrare

Doze:

Adulti:

Doza recomandata este de 2-3 mg/kg si zi, administrata in priza unica, seara, inainte de culcare.

Copii:

Doza recomandata depinde de greutatea corporala, dupa cum urmeaza:

- sub 20 kg: 5 mg/kg si zi

- intre 20-30 kg: 3-4 mg/kg si zi

- peste 30 kg: 2-3 mg/kg si zi

La copiii cu varsta sub 6 ani, comprimatele trebuie sfaramate si amestecate cu alimentele. Eficacitatea administrarii poate fi apreciata dupa 15 zile de tratament.

In tratamentul epilepsiei doza trebuie ajustata in functie de necesitatile individuale ale pacientului. intreruperea tratamentului cu fenobarbital, sau inlocuirea cu un alt antiepileptic, trebuie sa se faca progresiv, pentru a evita precipitarea sau cresterea frecventei crizelor epileptice.

Mod de administrare:

Comprimatele se administreaza pe cale orala.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa, la alte barbiturice sau la oricare dintre excipienti

Insuficienta respiratorie severa

Porfirie

Alaptare

Precautii

Se recomanda reducerea dozelor administrate la pacientii cu etilism. Consumul de bauturi alcoolice este interzis in timpul tratamentului (datorita potentarii reciproce a efectelor neurologice centrale). Fenobarbitalul nu este eficace in tratamentul absentelor si al crizelor mioclonice, pe care le poate agrava. Eficacitatea sa este indoielnica in tratamentul crizelor atone.

Se recomanda administrarea cu precautie la pacientii cu dureri acute, pacientii cu tulburare depresiva. Sedarea, poate fi suparatoare la inceputul tratamentului si in cazul cresterii dozelor, dar se atenueaza in conditii de tratament cronic.

Oprirea brusca a tratamentului indelungat cu fenobarbital, determina aproape intotdeauna convulsii tonico-clonice la pacientii epileptici.

Din cauza riscului de dependenta se recomanda reducerea treptata a dozelor administrate atunci cand se intentioneaza oprirea tratamentului sau inlocuirea cu un alt antiepileptic.

Interactiuni medicamentoase

Antiepileptice: exista interactiuni complexe intre antiepileptice, cu cresterea toxicitatii dar fara cresterea corespunzatoare a efectului antiepileptic.

Aceste interactiuni sunt foarte variabile si impredictibile si se recomanda deseori in aceste situatii monitorizare concentratiilor plasmatice ale antiepilepticelor. Valproatul determina cresterea concentratiei plasmatice a fenobarbitalului (valproatul inhiba metabolizarea fenobarbitalului. Pe de alta parte, fenobarbitalul determina cresterea clearance-ulu valproatului, prin intensificarea metabolizarii hepatice a acestuia, cu diminuarea consecutiva a concentratiei plasmatice de valproat. Asocierea fenitoinei la tratamentul cu fenobarbital determina cresterea concentratiilor plasmatice ale fenobarbitalului datorita inhibarii prin competitie a metabolizarii acestuia.

Asocierea fenobarbitalului la tratamentul cu fenitoina determina cel mai frecvent diminuarea concentratiilor plasmatice ale fenitoinei (datorita intensificarii metabolizarii acesteia), iar uneori cresterea concentratiilor plasmatice ale fenitoinei (datorita inhibarii prin competitie a metabolizarii acesteia). Fenobarbitalul determina diminuarea concentratiilor plasmatice ale carbamazepinei si metabolitului activ al acesteia precum si ale tiagabinei.

Medicamente care deprima activitatea sistemului nervos central: Efectul fenobarbitalului este potentat de alte medicamente care deprima activitatea sistemului nervos central: derivati opioizi (analgezice, antitusive si medicamente utilizate pentru tratamentul de substitutie), neuroleptice, alte barbiturice, benzodiazepine, alte anxiolitice, antidepresive cu efect sedativ, antihistaminice cu efect sedativ, antihipertensive cu efect central precum si de alcoolul etilic.

Antidepresive imipraminice: favorizeaza aparitia crizelor convulsive

Antagonisti ai calciului: fenobarbitalul determina diminuarea concentratiilor plasmatice ale antagonistilor calciului prin intensificarea metabolizarii hepatice a acestora.

Anticoagulante orale: fenobarbitalul determina diminuarea eficacitatii anticoagulantelor orale prin intensificarea metabolizarii hepatice a acestora.

Inhibitori ai proteazelor: fenobarbitalul determina diminuarea eficacitatii inhibitorilor de proteaze prin intensificarea metabolizarii hepatice a acestora.

Hormoni sexuali feminini: fenobarbitalul determina diminuarea eficacitatii hormonilor sexuali feminini prin intensificarea metabolizarii hepatice a acestora.

Hormoni tiroidieni: risc de hipotiroidie datorita intensificarii metabolizarii hepatice a acestora determinate de catre fenobarbital.

Hormoni corticosuprarenalieni: fenobarbitalul determina diminuarea concentratiilor plasmatice ale glucocorticoizilor si mineralocorticoizilor datorita intensificarii metabolizarii hepatice a acestora.

Imunosupresoare (ciclofosfamida, tacrolimus): fenobarbitalul determina diminuarea concentratiei plasmatice si eficacitatea imunosupresorului datorita intensificarii metabolizarii hepatice a acestuia.

Ifosfamida: risc de potentare a neurotoxicitatii datorita intensificarii metabolizarii hepatice a acesteia determinata de fenobarbital.

Disopiramida: fenobarbitalul determina diminuarea concentratiei plasmatice si eficacitatii antiaritmicului datorita intensificarii metabolizarii hepatice a acestuia.

Doxiciclina: fenobarbitalul determina diminuarea concentratiei plasmatice si eficacitatii antibioticului datorita intensificarii metabolizarii hepatice a acestuia.

Folati: acestia determina diminuarea concentratiilor plasmatice ale fenobarbitalului datorita intensificarii metabolizarii hepatice acestuia, folatii avand rol de cofactor.

Teofilina si aminofilina: fenobarbitalul determina diminuarea concentratiei plasmatice si activitatii acestora datorita intensificarii metabolizarii hepatice.

Chinidine (chinidina, hidrochinidina): fenobarbitalul determina diminuarea concentratiilor plasmatice si eficacitatii acestora datorita intensificarii metabolizarii hepatice.

Antifungice azolice (voriconazol, itraconazol): fenobarbitalul determina diminuarea concentratiilor plasmatice si eficacitatii acestora datorita intensificarii metabolizarii hepatice.

Beta-blocante (metoprolol, propranolol): fenobarbitalul determina diminuarea concentratiilor plasmatice si eficacitatii acestora datorita intensificarii metabolizarii hepatice.

Montelukast: fenobarbitalul determina diminuarea eficacitatii acestuia datorita intensificarii metabolizarii hepatice.

Medicamente pe baza de sunatoare (Hypericum perforatum): risc de diminuare a concentratiei plasmatice si eficacitatii fenobarbitalului.

Atentionari speciale

Insuficienta respiratorie, insuficienta hepatica, insuficienta renala

Se recomanda reducerea dozelor administrate la pacientii cu insuficienta respiratorie, insuficienta renala, insuficienta hepatica (este necesara monitorizarea prin intermediul testelor de laborator datorita riscului de encefalopatie hepatica).

Varstnici

Se recomanda reducerea dozelor administrate la pacientii varstnici.

Copii

Eficacitatea fenobarbitalului este indoielnica in tratamentul al spasmelor infantile. La copii se recomanda asocierea tratamentului profilactic al rahitismului.

Sarcina si alaptarea

Administrarea antiepilepticelor la femeia gravida determina o crestere de 2-3 ori a riscului de aparitie a malformatiilor congenitale la fat. Riscul este mai mare in cazul in care sunt administrate asocieri de antiepileptice. De cele mai multe ori acestea s-au manifestat sub forma fantelor labiale sau a malformatiilor cardiace. In ceea ce priveste utilizarea fenobarbitalului, riscul teratogen a fost evidentiat atat la animale cat si la om, in acest caz riscul fiind mai mare in cazul administrarii antiepilepticului in primul trimestru al sarcinii.

Pe de alta parte, epilepsia in sine, mai ales formele clinice grave, asociaza risc teratogen. De aceea tratamentul eficace cu fenobarbital nu trebuie intrerupt in timpul sarcinii, dar trebuie utilizate cele mai mici doze eficace. In cazul tratamentului la mama, fenobarbitalul poate sa determine la nou-nascut sindrom hemoragic in primele 24 ore de viata si rareori sindrom de intrerupere moderat (miscari anormale, supt ineficient).

Alaptarea este contraindicata in timpul tratamentului cu fenobarbital, datorita riscului de sedare a sugarului si de aparitie a dificultatii suptului cu efect.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Fenobarbitalul influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje deoarece poate determina sedare, somnolenta si vertij.

Reactii adverse posibile

- Sedare, cea mai frecventa reactie adversa, devine deseori mai putin intensa, in tratamentul pe termen indelungat;

- Somnolenta matinala;

- Toleranta, dependenta fizica, sindrom de intrerupere (tremor, anxietate, fatigabilitate, neliniste, greata, varsaturi, convulsii, stari delirante, stop cardiac);

- Modificari ale dispozitiei, mai ales depresie, dar si iritabilitate;

- Tulburari cognitive (diminuarea performantelor cognitive), diminuarea capacitatii de concentrare a memoriei, bradipsihie, tulburari de memorie;

- Excitatie paradoxala, agitatie psihomotorie si stari confuzionale, apar mai ales la batrani;

- Deficit de folati, in administrarea indelungata; rareori, anemie megaloblastica (mai ales constatata prin teste de laborator, mai putin evidenta clinic);

- Interferente cu metabolismul vitaminei D (diminuarea disponibilului de 1,25-hidroxicolecalciferol), cresterea concentratiei plasmatice a fosfatazei alcaline, hipocalcemie; cu toate acestea osteomalacia evidenta clinic apare rar; aceste reactii adverse sunt exacerbate dupa politerapie sau daca exista o expunere deficitara la soare.

- Artralgii;

- Nistagmus, ataxie, depresie respiratorie, tulburari de coordonare si echilibru, apar mai ales la doze mari;

- Vertij, cefalee;

- Diminuarea concentratiei plasmatice a hormonilor tiroidieni;

- Reactii de hipersensibilitate sistemica (febra, eruptii cutanate, eozinofilie si afectare hepatica), sau cutanata (eruptii cutanate maculo-papulare) precum si, foarte rar, cazuri de sindrom Lyell sau sindrom Stevens-Johnson;

- Tulburari functionale hepatice (cresterea valorilor concentratiilor plasmatice ale enzimelor hepatice) si, in unele cazuri hepatita;

- Reactii paradoxale: recrudescenta a crizelor sau aparitia unui alt tip de crize;

- Cazuri de retractie a aponevrozelor palmare sau plantare, boala Peyronie.

Aparitia reactiilor adverse hepatice, cutanate sau hipersensibilitate fac necesara intreruperea tratamentului.

Supradozaj

Simptome:

Dupa aproximativ o ora de la supradozajul masiv cu fenobarbital apare un tablou clinic care include: greata, varsaturi, cefalee, obnubilare, stari confuzionale, si coma asociata cu un sindrom neurovegetativ caracteristic (bradipnee cu ritm neregulat, obstructie traheo-bronsica, hipotensiune arteriala).

Tratament:

Lavaj gastric, administrari repetate de carbune activat (pentru a diminua absorbtia), tratament simptomatic si de sustinere al functiei cardiovasculare, respiratorii si renale; monitorizarea si corectarea dezechilibrului hidro-electrolitic. Alte masuri pentru situatii exceptionale: diureza fortata, hemodializa, dializa peritoneala, hemoperfuzie, alcalinizarea urinii, respiratie asistata mecanic, antibioterapie, aport suplimentar de potasiu.

Cum se pastreaza Fenobarbital

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine fenobarbital 100 mg si excipienti: amidon de porumb, gelatina, acid stearic.

Grupa farmacoterapeutica: antiepileptice, barbiturice si derivati

Ambalaj

Cutie cu un blister din PVC /Al a 25 comprimate.

Fabricant

S.C. Sicomed S.A.

Bl. Theodor Pallady nr. 50, sector 3, Bucuresti, Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. Sicomed S.A.

Bl. Theodor Pallady nr. 50, sector 3, Bucuresti, Romania

Acest prospect a fost revizuit in Noiembrie 2014

Citeste si despre:

Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio In urma preluarii activitatii de cardiologie a Spitalului Monza, Grupul ARES devine MONZA ARES, cea mai extinsa retea privata de servicii integrate de cardiologie din Romania Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii
Cere sfatul medicului ×