Mituri privind crizele de epilepsie

Actualizat: 03 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

mituri,epilepsie,crizeConform unui studiu realizat de "University College London" foarte multi oameni cred mituri destul de periculoase despre crizele de epilepsie.

Cercetatorii au chestionat un lot de 4.605 de personane despre ce trebuie facut in cazul unei crize de epilepsie.
O treime din cei chestionati au raspuns ca in momentul crizei trebuie sa i se introduca bolnavului un obiect in gura pentru a-l impiedica sa-si inghita limba - dar acest lucru ar putea sa ii blocheze caile respiratorii. 67% au raspuns ca ar chema salvarea. Interventia serviciului de urgenta ambulator este necesara numai in cazul primei crize de epilepsie, in cazul crizelor care dureaza mai mult de 5 minunte, daca persoana este ranita sau daca are mai multe crize consecutiv.

Crizele de epilepsie sunt cauzate de activitati cereberale bruste, care impiedica o comunicare normala cu organismul. Simptomele depind de tipul crizei si expertii recomanda ca in cazul unei crize sa fie indepartate obiectele din jurul persoanei iar daca aceasta se afla pe jos, capul sa ii fie asezat pe o perna.

Cercetatorii si-au indreptat atentia asupra 4 mituri legate de crizele de epilepsie: impulsul de a chema salvarea, de a introduce ceva in gura bolnavului pentru ca acesta sa nu isi inghita limba, zonurile privind formarea unei secretii sub forma spumei in jurul gurii celui aflat in criza si violenta.
In realitate, nici formarea unei secretii sub forma spumei nici violenta nu reprezinta simptome caracteristice crizelor de epilepsie.

Conform studiului, persoanele cu varsta peste 65 de ani sunt mai increzatoare in aceste mituri decat persoanele mai tinere. De exemplu, intre 30 si 35% dintre persoanele cu varsta sub 65 de ani ar introduce ceva in gura persoanei in criza, in timp ce aceasta actiune ar fi facuta de 57% din persoanele cu varsta peste 65 de ani.

Pericolul acestor mituri este foarte mare deoarece, de exemplu, persoanele aflate intr-o criza de epilepsie pot musca foarte tare si agresiv iar introducrea unui obiect in gura ar putea sa le distruga grav dantura.

Crizele de epilepsie par foarte dramatice, dar in realitate, majoritatea persoanelor isi revin relativ rapid dupa un astfel de episod, de aceea este foarte important ca aceste crize sa fie lasate sa isi urmeze cursul.


Citeste si despre:

Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day