FASTUM GEL, gel

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Fastum Gel si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Grupa farmacoterapeutica: produse topice pentru dureri articulare si musculare, antiinflamatoare nesteroidiene de uz topic.

Ketoprofenul este un antiinflamator nesteroidian, cu structura de acid aroilarilpropionic. Actioneaza predominant prin inhibarea ciclooxigenazei, cu micsorarea consecutiva a producerii de prostaglandine. Experimental are potenta superioara indometacinei. Aplicat local, sub forma de gel, atenueaza inflamatia si durerea.

Toleranta locala foarte buna permite utilizarea chiar si la persoanele cu piele foarte sensibila. Indicatii terapeutice

Tratamentul local simptomatic al durerilor musculare sau osteoarticulare de natura traumatica (contuzii, entorse, luxatii) sau reumatice (poliartrita reumatoida, spondilartrita anchilopoietica, puseuri inflamatorii acute ale artrozelor, discopatii, forme extraarticulare de reumatism, torticolis, artrite acute, inclusiv acces de guta).

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Fastum gel exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Se aplica pe piele gelul (3-5 cm sau mai mult, in functie de dimensiunea zonei afectate), o data sau de 2 ori pe zi, masand usor pentru o mai buna absorbtie.

Fastum gel se poate administra si prin iontoforeza (aplicat pe zona de actiune a catodului).

In cazul in care medicamentul se utilizeaza intensiv in cadrul procedurilor de masaj, se recomanda ca cel care aplica produsul sa poarte manusi.

Deschiderea tubului: desurubati capacul si perforati diafragma din aluminiu cu varful partii inverse a capacului.

Umplerea dispersorului : apasati de mai multe ori capacul dispersorului sau presati baza lui pana la aparitia gelului. Se recomanda ca dispersorul sa fie mentinut in pozitie orizontala.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Fastum gel

Avand in vedere concentratiile plasmatice scazute de ketoprofen realizate in cazul administrarii cutanate, nu sunt posibile fenomene de supradozare.

Datorita prezentei de derivati terpenici (ulei de lavanda), in caz de nerespectare a dozelor, exista posibilitatea aparitiei agitatiei si confuziei la varstnici.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Fastum gel

- Daca sunteti hipersensibil la ketoprofen sau la oricare dintre componentele medicamentului; hipersensibil la alte antiinflamatoare nesteroidiene;

- Daca aveti leziuni cutanate: dermatoze umede, eczeme, leziuni infectate, arsuri sau plagi;

- Daca aveti varsta sub 15 ani;

- Daca va expuneti la soare;

- Daca sunteti insarcinata in trimestrul III.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Fastum gel

Administrarea locala indelungata poate provoca sensibilizare sau iritatie locala. in cazul aparitiei unei reactii cutanate locale se impune oprirea tratamentului. Spalati-va pe maini dupa utilizarea medicamentului.

Se va evita aplicarea pe suprafete intinse.

Fastum gel nu se va administra pe zone cu plagi sau leziuni cutanate. Se va evita contactul cu mucoasele si ochii. Nu se recomanda aplicarea sub pansament ocluziv.

Fastum gel va fi folosit cu precautie la pacientii cu afectiuni renale severe.

Se va evita expunerea la soare sau ultraviolete pe perioada tratamentului si 2 saptamani dupa oprirea tratamentului, din cauza riscului de fotosensibilizare.

Interactiuni medicamentoase

Nu s-au raportat interactiuni cu alte medicamente. sub tratament cu derivati cumarinici.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

In trimestrele I si II de sarcina folosirea Fastum gel, ca si a altor antiinflamatoare nesteroidiene, trebuie facuta cu prudenta si numai dupa evaluarea raportului risc potential fetal/beneficiu terapeutic matern. in ultimul trimestru de sarcina Fastum gel este contraindicat.

Antiinflamatoarele nesteroidiene se excreta in lapte, de aceea se recomanda evitarea administrarii la femeile care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Fastum gel nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Fastum gel poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Sunt posibile urmatoarele reactii adverse de diferite intensitati:

- reactii cutanate locale: dermatita de contact, eczeme, urticarie, fenomene de fotosensibilizare; exceptional pot sa apara reactii cutanate severe de tipul eczemei buloase sau flictenulare;

- reactii de hipersensibilitate: cutanate, respiratorii (dispnee si crize de astm bronsic la pacientii cu alergie la ketoprofen sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene inrudite sau la cei cu idiosincrazie la acestea); rareori reactii generale de tip anafilactic.

Cum se pastreaza Fastum gel

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Nu utilizati Fastum gel dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa este ketoprofenul.

- Celelalte componente sunt: carbomer 940, etanol, esenta de Neroli, esenta de lavanda, trietanolamina, apa purificata.

Ambalaj

Fastum gel este un gel de consistenta mucilaginoasa, aproape transparent, cu miros aromatic. Ambalaj

Cutie cu un tub din aluminiu a 20 g gel. Cutie cu un tub din aluminiu a 30 g gel. Cutie cu un tub din aluminiu a 50 g gel. Cutie cu un tub din aluminiu a 100 g gel.

Cutie cu un dispenser din polipropilena de culoare alba, cu capac din polipropilena de culoare alba si pompa cu piston din PEiD, a 100 g gel.

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

a. Menarini induStrie farmaceuTichie RIUNITE S.R.L.,

Via Sette Santi 3, Florenta, Italia

Fabricant

MENARINI MANUFACTURING LOGISTICS AND SERVICES S.R.L., Via Sette Santi 3, 50131, Florenta, Italia

Acest prospect a fost aprobat in August 2015

Citeste si despre:

Consumul de fibre si flatulenta excesiva Proprietatile nestiute ale plantei aloe vera Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Sanatatea copilului vs inceperea scolii Cum sa va feriti de germenii din salile de antrenament Cele mai bune moduri de a preveni roaderea unghiilor