Elosalic, unguent

Prospect

Publicat: 16 Noiembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Elosalic si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Elosalic face parte din grupa: corticosteroizi de uz dermatologic, glucocorticoizi potenti in alte combinatii. Acest medicament se prezinta sub forma de unguent.

Elosalic contine o combinatie a doua substante active: furoatul de mometazona (un glucocorticoid), care amelioreaza inflamatia si pruritul (senzatia de mancarime) de la nivelul pielii si acidul salicilic, care favorizeaza eliminarea crustelor uscate, scuamoase, de pe piele.

Elosalic unguent este utilizat in tratamentul initial al psoriazisului moderat pana la sever cu exceptia placilor intinse.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Elosalic exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza si durata tratamentului va fi stabilita de catre medicul dumneavoastra. Aplicati usor un strat subtire de Elosalic unguent pe leziunile de pe piele, o data sau de doua ori pe zi (dimineata si seara).

Spalati-va mainile cu apa si sapun dupa ce ati aplicat medicamentul.

Doza maxima zilnica este de 15 g unguent.

Nu aplicati medicamentul pe o mare parte din suprafata corporala sau pe o perioada mai lunga decat daca v-a recomandat medicul dumneavoastra.

Dupa obtinerea unui raspuns favorabil, se recomanda ca intreruperea aplicarilor sa se faca treptat. Daca nu apar ameliorari ale simptomelor sau daca acestea se inrautatesc, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Elosalic

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Daca uitati sa utilizati Elosalic

Daca ati uitat sa aplicati o doza, aplicati alta, imediat ce v-ati amintit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Elosalic

Nu intrerupeti tratamentul brusc. Ca in cazurile tuturor steroizilor, tratamentul trebuie oprit in mod gradat.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Elosalic

- daca sunteti alergic (hipersensibil) sau ati avut in trecut reactie alergica (de hipersensibilitate) la furoat de mometazona, acid salicilic sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;

- daca prezentati o boala infectioasa cutanata netratata, cum ar fi o infectie bacteriana (piodermita, sifilis, tuberculoza), infectie virala (herpes, varicela, vezicule, veruci, condiloame acuminate externe, molluscum contagiosum), infectie fungica la nivelul pielii (dermatofite, ciuperci) sau infectie parazitara.

- daca aveti o reactie sau o inflamatie a pielii de pe fata (dermatita periorala), roseata, cruste sau alte schimbari ale pielii fetei (acnee rozacee), alte forme de acnee sau atrofie cutanata (fragilizarea pielii), reactii dupa administrarea unui vaccin.

- pentru tratamentul mancarimilor in zona anala sau genitala, a dermatitelor de contact la scutece, a nevilor.

- daca sunteti gravida in ultimul trimestru de sarcina.

Elosalic nu trebuie, in general, sa fie utilizat in timpul sarcinii si al alaptarii, decat in cazul in care medicul va face o astfel de recomandare.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Elosalic

Utilizati acest medicament numai pe piele.

- Evitati contactul medicamentului cu tegumentele fetei, ochii sau mucoasele (interiorul cavitatii bucale sau al nasului) sau cu plagile deschise, vergeturile, ulceratiile sau zonele de frecare (la nivel axilar sau inghinal) deoarece ar putea avea un efect iritant.

- Evitati acoperirea zonelor tratate, cu bandaje, tampoane, pansamente sau imbracaminte impermeabila.

- Nu opriti brusc tratamentul cu acest medicament; de obicei, dupa ce se observa aparitia unei ameliorari, doza de medicament este redusa progresiv.

- Nu utilizati Elosalic pentru aplicare pe suprafete mari, decat in cazul in care medicul dumneavoastra va face o astfel de recomandare.

- Evitati sa utilizati Elosalic in tratamentul psoriazisului pustulos sau a psoriazisului gutat.

- Daca apare iritatie sau uscaciune severa a pielii, adresati-va medicului dumneavoastra.

- Glucocorticoizii pot sa mascheze, sa activeze sau sa agraveze o afectiune cutanata infectioasa. Daca in cursul utilizarii Elosalic, apare o afectiune cutanata infectioasa, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a va prescrie tratamentul potrivit impotriva infectiei bacteriene sau fungice. Daca tratamentul antiinfectios nu este eficace, va rugam sa intrerupeti Elosalic, pana la disparitia infectiei.

Tratamentul ar putea fi intrerupt si un alt tratament adecvat v-ar putea fi prescris.

- Daca urmati concomitent tratament cu ultraviolete (UV), indepartati unguentul de pe piele inainte de fiecare expunere. Puteti sa aplicati din nou Elosalic, imediat dupa tratamentul UV. Acidul salicilic poate actiona ca ecran de protectie contra radiatiilor UV. De aceea trebuie ca in timpul expunerii la soare sau la radiatii UV sa nu fie aplicat Elosalic.

- Elosalic nu este recomandat pentru utilizare la copii cu varsta sub 12 ani datorita insuficientei datelor privind siguranta si eficacitatea.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Nu se cunosc interactiuni ale Elosalic cu alte medicamente.

Utilizarea Elosalic cu alimente si bauturi

Nu se cunosc interactiuni cu alimente sau cu bauturi.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu este recomandata utilizarea Elosalic in cursul primelor doua trimestre de sarcina, decat in cazul in care medicul dumneavoastra va face o astfel de recomandare. Utilizarea acestui medicament este contraindicata in cursul ultimului trimestru de sarcina.

Daca in timpul tratamentului descoperiti ca sunteti gravida, adresati-va imediat medicului dumneavoastra; numai acesta va putea sa decida continuarea tratamentului.

In timpul alaptarii, nu este recomandata utilizarea Elosalic, cu exceptia situatiei in care medicul va recomanda sa il folositi.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Elosalic unguent nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Elosalic

Elosalic contine monostearat de propilenglicol, care poate determina iritatia pielii.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Elosalic poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie:

- foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);

- frecvente (apar la mai mult de 1 din 100 persoane dar la mai putin de 1 din 10 persoane);

- mai putin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000 persoane dar la mai putin de 1 din 100 persoane);

- rare (apar la mai mult de 1 din 10000 persoane dar la mai putin de 1 din 1000 persoane);

- foarte rare (apar la mai putin de 1 din 10000 persoane);

- cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Frecvente: senzatie de arsura la locul aplicarii, mancarime si atrofie locala la nivelul pielii.

Mai putin frecvente: vergeturi, inflamatia pielii, asemanatoare acneei rozacee (la nivelul fetei), vanatai, infectie.

Rare: cresterea excesiva a parului, decolorarea pielii, deprimarea functiei glandelor suprarenale, reactii de hipersensibilitate (alergie) la componentele produsului.

Cu frecventa necunoscuta: iritatia pielii, macerarea pielii, uscarea pielii, inflamatia pielii asemanatoare acneei, inflamatia pielii, inflamatia pielii aparuta la contactul cu substante, exfolierea pielii, pete de culoare rosu-inchis, produse de dilatarea vaselor mici de la nivelul pielii, foliculita (inflamatia foliculilor pilosi), eruptie la nivelul pielii insotita cu senzatia de mancarime.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Elosalic

Nu utilizati Elosalic dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP". Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A se utiliza in maxim 6 saptamani dupa prima deschidere a tubului A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa este furoatul de mometazona si acidul salicilic. Un gram unguent contine furoat de mometazona 1 mg si acid salicilic 50 mg.

- Celelalte componente sunt: hexilenglicol, monostearat de propilenglicol, ceara alba, vaselina alba si apa purificata.

Ambalaj

Elosalic se prezinta sub forma de unguent omogen, de culoare alba pana la aproape alba. Este disponibil in cutii cu tub din aluminiu a 1,8 g, a 15 g si respectiv a 45 g unguent.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

MERCK SHARP & DOHME ROMANIA SRL. Bucharest Business Park, sos. Bucuresti-Ploiesti Nr.lA Cladirea C1, Etaj 3, Sector 1, Bucuresti, Romania

Fabricanti

SCHERING-PLOUGH LDA

Casal do Colaride-Agualva 2735 Cacem, Portugalia

SCHERING-PLOUGH SA Carretera Nacional 1, Km. 36 San Agustin del Guadalix 28750 Madrid, Spania

Acest prospect a fost revizuit in Februarie 2016

Citeste si despre:

Conjunctivita - cauze, simptome, tratament Abcesele cutanate: tipuri, cauze si tratament Medicamente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa Cum sa va feriti de germenii din salile de antrenament Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta Ingrijirea mainilor si a unghiilor Aftele si sanatatea dentara 13 produse de care nu aveti nevoie