DOPAMIN GIULINI 50, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Dopamin Giulini 50 si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Starile de soc, cum ar fi cele din insuficienta cardiaca sau post-infarct de miocard (soc cardiogen); postoperator (soc postoperator); in pierderile lichidiene majore (soc hipovolemic) numai dupa substitutie volemica; infectii severe (soc septic); reactii de hipersensibilitate (soc anafilactic); scadere acuta a tensiunii arteriale (hipotensiunea severa); iminenta de soc (presoc); iminenta de insuficienta renala.

Mod de administrare

Doza trebuie ajustata individual si depinde de severitatea socului si de raspunsul la terapie. Chiar daca se foloseste dopamina, trebuie luate masuri suplimentare, cum ar fi: substitutia adecvata a volumului circulant si monitorizarea stricta a echilibrului hidroelectrolitic, care nu trebuie neglijate. La pacientii somnolenti, trebuie asigurata eliberarea cailor respiratorii in vederea unui posibil risc de aspiratie. Reechilibrarea volemica trebuie realizata, acolo unde este posibil, inainte de inceperea tratamentului. In cazurile in care presarcina sau postsarcina sunt crescute, este indicata asocierea cu nitroglicerina sau cu nitroprusiat de sodiu.

In lipsa altor indicatii, dozajul orientativ este: Doza mica (de ex., in terapia intensiva a bolilor interne sau in indicatii nefrologice): 100-250 mcg/min = 1,5 -3,5 mcg/kg corp/min. Doza medie (de ex., in terapia intensiva de chirurgie): 300-700 mcg/min = 4-10 mcg/kg corp/min. Doza mare (de ex., in socul septic): 750-1500 mcg/min = 10,5-21,5 mcg/kg corp/min. Pentru administrarea de doze mici se poate folosi Dopamin Giulini 50N, in timp ce Dopamin Giulini 200N se poate folosi in toate tipurile de dozari. Daca scopul terapiei este cresterea inotropismului si a diurezei, se recomanda doze de 100-250 mcg/min. Doza maxima folosita pentru cresterea diurezei este de aproximativ 250 mcg/min si ramane aproape constanta pana la o doza de 1200 mcg/min. La o crestere si mai mare a dozei, apare o scadere a diurezei. Daca se urmareste efectul asupra tensiunii arteriale, este indicata o crestere a dozei pana la 500 mcg/min, sau se mentine doza de dopamina si se asociaza noradrenalina, dozata la 5 mcg/min pentru o greutate corporala de 70 kg. Indiferent care este doza recomandata, este contraindicata o crestere a dozei daca apare o crestere marcata a frecventei cardiace sau o tulburare de ritm. Doza la copii: 4-6 mcg/kg corp/min. Spre deosebire de administrarea la adult, la copii administrarea se face gradat, incepand cu doza mica.

Dopamin Giulini 50N si Dopamin Giulini 200N trebuie administrate numai dupa diluare in solutii perfuzabile corespunzatoare. Solutiile perfuzabile recomandate sunt: ser fiziologic 0,9%, solutie glucozata 5%, solutie Ringer lactat. Solutia de perfuzat trebuie preparata imediat inainte de administrare. Se administreaza numai solutiile clare, incolore de Dopamin.

Solutiile de perfuzat care contin Dopamin sunt stabile pe parcursul duratei normale de perfuzare (cel putin 24 de ore), cu exceptia solutiilor Ringer lactat (cel mult 6 ore). Dupa stabilizarea clinica, perfuzia de dopamina nu trebuie intrerupta brusc, ci gradat. Durata perfuziei depinde de conditiile individuale. Au fost inregistrate rezultate bune dupa administrarea timp de 28 de zile.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipertiroidism (tireotoxicoza), tumori de medulosuprarenala (feocromocitom), unele forme de glaucom (glaucom cu unghi inchis), prostata marita (adenom de prostata) cu formare de urina reziduala, tahiaritmii, fibrilatie ventriculara. Dopamin Giulini 50N si Dopamin Giulini 200N nu trebuie administrate in caz de astm bronsic cu hipersensibilitate la sulf.

Interactiuni medicamentoase

La administrarea simultana de dopamina si guanetidina efectul simpatomimetic este crescut. La pacientii tratati cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO), doza de dopamina trebuie redusa foarte mult (aproximativ 1/10 din doza normala). Administrarea simultana de dopamina si de diuretice poate duce la aditionarea si la potentarea efectelor.

Se cunosc interactiuni intre dopamina si antidepresive triciclice, anestezice (cresterea riscului aparitiei tulburarilor de ritm) sau cu fenitoina (scaderea tensiunii arteriale si bradicardie). Asocierea dopaminei cu alcaloizi de secara poate duce la vasoconstrictie periferica maxima, cu risc de gangrena. Nota speciala: Metabisulfitul de sodiu este un compus foarte activ. De aceea, trebuie sa se tina cont de faptul ca tiamina (vitamina B1) administrata simultan cu preparatul va fi degradata.

Sarcina si alaptarea

Se foloseste in timpul sarcinii numai daca beneficiul pentru mama este net superior riscului potential asupra fatului.

Reactii adverse posibile

Ocazional, poate provoca: greata, varsaturi, cefalee, agitatie, tremor al degetelor, simptome de angina pectorala, palpitatii, cresterea tensiunii arteriale. La doze crescute, creste riscul de a provoca atat tulburari de ritm cardiac (tahicardie sinusala, ritmuri ectopice supraventriculare si ventriculare), cat si un efect nedorit de crestere a presiunii telediastolice a ventriculului stang.

Perfuzia de dopamina poate provoca necroza tegumentelor (redistribuirea fluxului sanguin in favoarea teritoriului splanhnic, in defavoarea tegumentului si muschilor). Riscul este crescut la pacientii cu tulburari de circulatie periferica si la administrarea de doze mari. Dupa interventii chirurgicale in teritoriul splanhnic sau la pacienti cu tendinta de sangerare la nivelul tractului gastrointestinal, exista riscul de hemoragie din cauza redistributiei fluxului sanguin. Perfuzarea inadecvata paravenoasa poate duce la necroza paravenoasa. De aceea, perfuzia trebuie facuta, daca este posibil, prin cateter venos.

Informatii suplimentare

Compozitie

Dopamin Giulini 50N: fiole a 5 ml concentrat pentru injectare, continand 50 mg dopamina hidroclorit si 0,3 mg metabisulfit de sodiu (corespunzand la 0,2 mg SO2) ca stabilizator; cutii cu 5 fiole.

Dopamin Giulini 200N: fiole a 10 ml concentrat pentru injectare, continand 200 mg dopamina hidroclorit si 0,6 mg de metabisulfit de sodiu (corespunzand la 0,4 mg SO2) ca stabilizator; cutii cu 5 fiole.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate