CYTOGAM, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Cytogam si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Imunoglobulina: Reconstituita, fiecare mililitru contine 50 mg de imunoglobulina, in principal de tip IgG cu urme de IgA, IgM si albumina. La indivizii expusi la CMV imunoglobulina poate creste semnificativ nivelele anticorpilor, reducand astfel semnificativ incidenta bolii CMV severe.

Atenuarea infectiei primare cu CMV la persoanele cu transplant renal, seronegative pentru CMV, dar care au primit rinichiul de la o persoana CMV pozitiva. In combinatie cu ganciclovir la pacientii CMV negativi, care primesc transplant hepatic, pulmonar, pancreatic sau cardiac de la donatori CMV pozitivi.

Mod de administrare

Intravenos: Prevenirea rejectiei transplantului renal- Doza totala maxima administrata este de 150 mg/kg, administrata dupa formula: la 72 h de la transplant, 150 mg/kg; la 2-8 saptamani, 100 mg/kg; la 12-16 saptamani, 50 mg/kg. Rata de perfuzie pentru doza initiala este de 15 mg/kg/h. Daca nu apar efecte adverse dupa 30 min, viteza de administrarea se poate creste 30 mg/kg/h. Daca nu apar efecte adverse dupa alte 30 de min, doza poate fi crescuta la 60 mg/kg/h, la o rata de maxim 7,5 ml/h. Aceasta rata de perfuzie nu trebuie depasita. Pentru administrarile ulterioare, rata administrarilor este de 15 mg/kg/h in 15 min. Daca nu apar efecte adverse se creste la 30 mg/kg/h timp de 15 min, pana la maxim 60 mg/kg/hla un volum maxim de solutie de 7,5 ml/h.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Utilizarea la persoanele cunoscute cu antecedente alergice la produs sau alte preparate pe baza de imunoglobulina umana.

Precautii

Persoanele cu deficit selectiv de IgA pot dezvolta anticorpi anti-IgA, si reactii anafilactice la administrariile ulterioare a preparatelor de sange ce contin IgA.
Solutiile reconstituite trebuie sa fie incolore, transparente; nu administrati solutii tulburi. Dupa scoaterea capacului de cauciuc, acesta se va sterge cu alcool 70%. Reconstituiti pulberea liofilizata cu 50 ml apa sterila pentru injectii. Pentru a evita formarea spumei, nu agitati flaconul. Pulberea se va dizolva complet in 30 min. Produsul nu contine conservanti. Dupa reconstituire, nu introduceti acul pentru a extrage decat o singura data; incepeti perfuzarea in timp de 6 ore si incetati-o dupa 12 ore.

Administrati medicamentul printr-o linie IV separata utilizand un injectomat. Daca nu este posibil, se va administra pe o linie secundara preexistenta ce contine fie NaCl, fie o solutie de dextroza 2,5%, 5%, 10% sau 20%. La utilizarea in linie secundara, nu diluati mai mult de 1:2 in orice solutie. Daca apar efecte adverse minore, incetiniti sau intrerupeti temporar perfuzia.

Observatii pentru pacient familie
Daca pacientul este seronegativ pentru CMV si a primit un rinichi de la un donator CMV pozitiv, poate apare boala CMV. Identificati reactiile adverse ce indica o reactie alergica acuta si anuntati imediat. Evitati vaccinarea cel putin 3 luni dupa terapie; poate fi nevoie de revaccinare. Pentru evitarea transmiterii agentilor infectiosi, hepatitei sau altor afectiuni, se vor folosi seringi de unica folosinta.

Evaluarea si controlul terapiei
Investigati experienta anterioara a pacientului in tratamentul cu preparate cu imunglobulina umana. Investigati deficienta de IgA, deoarece acesti pacienti pot prezenta reactii anafilactice la utilizarile ulterioare de produse cu IgA. Respectati programul de perfuzare si evaluati atent reactiile la fiecare modificare a ratei de perfuzie. Monitorizati continuu semnele vitale; daca apar efecte adverse (febra, frisoane, flush, greata, dureri lombare), sau scaderea TA, opriti sau incetiniti perfuzia.
Interactiuni medicamentoase

Anticorpii prezenti in produs pot interfera cu reactiile imune aparute in urma vaccinarii cu virusuri vii, inclusiv urlian, rujeolic si rubeolic. De aceea vaccinarile se amana cu cel putin 3 luni dupa administrarea imunoglobulinei CMV sau poate fi necesara revaccinarea.

Reactii adverse posibile

De obicei minore si frecvent datorate ritmului de administrare.
GI: G&V.
Sistemic: flush, frisoane, febra.
Musculoscheletal: dureri lombare, crampe musculare.
Respirator: wheezing. Sunt posibile hipotensiune sau reactii alergice (edem angioneurotic, soc anafilactic), desi nu au fost observate.

Supradozarea

- Simptome: efectele ajore sunt cele determinate de supraincarcarea volemica; de asemenea sunt posibile reactii anafilactice, si scaderea TA.
- Tratament: intrerupeti perfuzia imediat, si administrati epinefrina si difenhidramina pentru a trata simptomele alergice acute.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate