CLORAMFENICOL HEMISUCCINAT DE SODIU - solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este CLORAMFENICOL HEMISUCCINAT DE SODIU si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Antibiotic de sinteza cu spectru larg de actiune. Fiind solubil in apa, poate fi utilizat in injectii intramusculare si intravenoase. In organism este absorbit rapid si sufera un proces de hidroliza (in special la nivelul ficatului), prin care se pune in libertate cloramfenicol activ. Se elimina in cea mai mare parte prin rinichi, in forma biologic inactiva. Este eficace in infectii biliare. Are un spectru antibacterian larg, avand actiune bacteriostatica asupra multor germeni gram negativi si gram pozitivi.

Infectii severe provocate de germeni sensibili la cloramfenicol: febra tifoida, meningite purulente, peritonite purulente, pneumonii si bronhopneumonii; septicemii cu germeni sensibili la cloramfenicol si rezistenti la alte atibiotice.

Mod de administrare

Continutul unui flacon se dizolva in 10 ml solutie izotonica de clorura de sodiu.
Adulti: 0,5 g cloramfenicol la 6-8 ore; Copii: 25-50 mg/kg corp/zi; Nou nascuti: 10 mg/kg corp/zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Leucopenie, anemie, agranulocitoza, boli hepatice grave; in insuficienta renala si la nou-nascuti la femeigravide, in ultima perioada de sarcina; in profilaxia infectiilor.

Precautii

Se vor evita curele repetate (chiar cele scurte), fiind posibila aparitia unor depresiuni ale maduvei hematogene. Se va administra cu prudenta la hepatici si renali, la gravide, la sugari.

Reactii adverse posibile

La tratamente prelungie si repetate se pot produce: deprimarea severa a hematopoiezei, anemie aplastica, purpura trombopenica, agranulocitoza (la doze mari), uscaciunea gurii, greata, eruptii cutanate, reactii neurotoxice (cefalee, confuzie mintala, nevrita optica); la nou-nascuti, mai ales prematuri, dozele obisnuite pot provoca un sindrom toxic mortal (sindromul cenusiu).

Informatii suplimentare

Compozitie

Flacoane cu pulbere continand sarea sodica a esterului succinic al cloramfenicolului in cantitate echivalenta cu 1 g cloramfenicol pentru prepararea de solutie injectabila.

Citeste si despre:

Neurodermatita Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina 10 recomandari pe care sa le iei in considerare dupa operatia bariatrica Cum ajuta acidul hialuronic in tratarea bolilor respiratorii Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat Bicarbonatul de sodiu pentru frumusete si sanatate Adevarul despre sare si sodiu