Indicatii
Antibiotic de sinteza cu spectru larg de actiune. Fiind solubil in apa, poate fi utilizat in injectii intramusculare si intravenoase. In organism este absorbit rapid si sufera un proces de hidroliza (in special la nivelul ficatului), prin care se pune in libertate cloramfenicol activ. Se elimina in cea mai mare parte prin rinichi, in forma biologic inactiva. Este eficace in infectii biliare. Are un spectru antibacterian larg, avand actiune bacteriostatica asupra multor germeni gram negativi si gram pozitivi.
Infectii severe provocate de germeni sensibili la cloramfenicol: febra tifoida, meningite purulente, peritonite purulente, pneumonii si bronhopneumonii; septicemii cu germeni sensibili la cloramfenicol si rezistenti la alte atibiotice.
Continutul unui flacon se dizolva in 10 ml solutie izotonica de clorura de sodiu.
Adulti: 0,5 g cloramfenicol la 6-8 ore; Copii: 25-50 mg/kg corp/zi; Nou nascuti: 10 mg/kg corp/zi.
Contraindicatii
Leucopenie, anemie, agranulocitoza, boli hepatice grave; in insuficienta renala si la nou-nascuti la femeigravide, in ultima perioada de sarcina; in profilaxia infectiilor.
Precautii
Se vor evita curele repetate (chiar cele scurte), fiind posibila aparitia unor depresiuni ale maduvei hematogene. Se va administra cu prudenta la hepatici si renali, la gravide, la sugari.
La tratamente prelungie si repetate se pot produce: deprimarea severa a hematopoiezei, anemie aplastica, purpura trombopenica, agranulocitoza (la doze mari), uscaciunea gurii, greata, eruptii cutanate, reactii neurotoxice (cefalee, confuzie mintala, nevrita optica); la nou-nascuti, mai ales prematuri, dozele obisnuite pot provoca un sindrom toxic mortal (sindromul cenusiu).
Compozitie
Flacoane cu pulbere continand sarea sodica a esterului succinic al cloramfenicolului in cantitate echivalenta cu 1 g cloramfenicol pentru prepararea de solutie injectabila.