Planta bienala sau trienala, ceapa este una din cele mai desintalnite legume, mai ales in partea de sud si sud-est a tarii.
Ceapa are in sol un bulb iar la suprafata solului crescfrunzele cu forma cilindrica. In cel de-al doilea an creste tulpina in varfulcareia exista o inflorescenta rotunda care contine numeroase flori albe, dedimensiuni reduse. In scop medicinal se utilizeaza bulbii recoltati lasfarstiul verii. Ceapa se cultiva primavara in luna martie-aprilie si serecolteaza in lunile august sau septembrie sau in luna august si se recolteazain luna iunie a anului urmator.
ceapa contine saruri minerale (sodiu, potasiu, fier, sulf,iod, siliciu, fosfat), principii antibiotice, glucide, lipide, zaharoza, aciziorganici, steroli, vitamine (vitamina c, vitamine din grupul b, vitamina E),ulei volatil, saponine.
Are efect antimicrobian, antiinfections, antihelminitic,antibacterian, antiseptic, carminativ, diuretic, expectorant, febrifug,hipoglicemic, echilibrant glandular, antiscrelotic, antitrombozic, vermifug,diuretic, hipotensiv, stomahic, vasodiliatator, stimuleaza imunitate, combateraceala.
Ceapa este folosita ca si condiment sau aliment ingastronomie.
Uz intern:
- edeme, pleurezie,diaree, pericardita, ascita, bronsita,tuse, diabet, hipercolesterolemii, arteroscreloza, hpertensiune arteriala,hipercoabulabiliatate, tromboza, anorexie, infectii ale cailor respiratoriisuperioare, astenie, infectii genito-urinare, prostatita, rahitism, parazitiintestinali, surmenaj, impotenta, boli reumatice - sub forma de infuzie,decoct.
Uz extern:
- abcese, panaritii, nevralgii dentare, piodermite, arsuri,degeraturi, furuncule, stomatite, plagi, pistrui - sub forma de bai locale,compresa, cataplasma.